V Evropskem parlamentu po nagovoru Goloba tako pohvale kot kritike

Evropski poslanci so v razpravi po nagovoru premierja Roberta Goloba ocenili, da je nova slovenska vlada s prizadevanji za spoštovanje vladavine prava Slovenijo ponovno postavila v osrčje Evrope. Slišati pa je bilo tudi kritike, predvsem iz vrst EPP, med katerimi je bila najostrejša slovenska evroposlanka Romana Tomc (SDS).

Evropski poslanci so v razpravi po nagovoru premierja Roberta 
Goloba ocenili, da je nova slovenska vlada s prizadevanji za 
spoštovanje vladavine prava Slovenijo ponovno postavila v osrčje 
Evrope. Slišati pa je bilo tudi kritike. Foto: STA
Evropski poslanci so v razpravi po nagovoru premierja Roberta Goloba ocenili, da je nova slovenska vlada s prizadevanji za spoštovanje vladavine prava Slovenijo ponovno postavila v osrčje Evrope. Slišati pa je bilo tudi kritike. Foto: STA

STRASBOURG > V imenu politične skupine EPP je portugalski evropski poslanec Paulo Rangel v luči skorajšnjega vstopa Hrvaške v schengensko območje opozoril, da bi bilo najslabše znamenje, če bi Slovenija uvedla nadzor na notranji meji. V kritičnem nastopu je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi stanja svobode medijev in zaradi spreminjanja zakona o RTV Slovenija.

Omenil je tudi glasovanje evropskih poslancev iz vladnih strank o resoluciji Evropskega parlamenta o Rusiji kot državi, ki podpira terorizem. Rangel je opozoril še na odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar ter vprašal, ali lahko Robert Golob zagotovi, da bo vlada po njenem odstopu ostala stabilna.

Milan Brglez je v imenu politične skupine S&D izrazil veselje, da vlada premierja Goloba tudi z razpravo v Strasbourgu dokazuje, da je Slovenija del jedrne Evrope in prizadevanj za bolj povezano in solidarno Evropo. Iskrena zavezanost tem vrednotam se najbolje pokaže v času velikih preizkušenj, je dejal in dodal, da se je Slovenija aktivno vključila v iskanje skupnega izhoda iz energetske krize, kjer kot mala država dobro razume, da je rešitev lahko le skupna, solidarna in evropska.

Stephane Sejourne, vodja politične skupine Renew, katere del je Gibanje Svoboda, je v nastopu pohvalil Slovenijo, ki po njegovih besedah z novo vlado navdušuje z evropsko angažiranostjo. "Postala je zgled, ki mu velja slediti na področju evropskih integracij," je dejal.

Zadovoljstvo, da je Slovenija z novo vlado obrnila nov list, je izrazil Philippe Lamberts (Zeleni). "V EU smo bili deležni dovolj kršitev vladavine prava in človekovih pravic, pomembno je, da se to ne dogaja v še eni državi članici," je dejal. Pozdravil je tudi, da je nova slovenska vlada začela rušiti ograjo na meji, saj bodeča žica v migrantski krizi ni rešitev.

Najbolj ostra pa je bila v razpravi slovenska evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS), ki je Golobu očitala avtokratske prijeme in ga pozvala, naj se odreče rušenju demokracije in vzpostavljanju avtoritarnega sistema v Sloveniji. Kot je dejala, skuša njegova vlada v Sloveniji vzpostaviti popolno oblast v vseh institucijah in utišati kritične medije. To, kar počne Golob, je daleč od demokracije, ni v skladu z evropskimi vrednotami, uničevanje demokracije in brutalni posegi v medijski prostor bi morali skrbeti tudi evropske institucije, je opozorila poslanka.

V razpravi sta sodelovala še Matjaž Nemec (S&D) in Irena Joveva (Renew), ki je pozvala k več enotnosti EU pri odzivanju na energetsko krizo. Nemec pa je poudaril pomen prizadevanj Slovenije za širitev na Zahodni Balkan in za podelitev statusa kandidatke za članstvo BiH. Ob tem je evropske voditelje pozval, naj BiH prižge zeleno luč na vrhu konec tedna.

Po nastopu premierja Goloba je v razpravi sodelovalo več evropskih poslancev iz Hrvaške, med njimi Ladislav Ilčič (skupina evropskih konservativcev in reformistov), ki ga je ob skorajšnjem vstopu sosednje države v schengen zanimalo, kakšen bo slovenski prispevek pri varovanju skupne zunanje meje EU.


Najbolj brano