V Dubaju začetek 28. podnebne konference ZN

Začenja se 28. podnebna konferenca ZN, osrednji del katere bo globalni pregled napredka pri doseganju ciljev pariškega sporazuma. Ob pozivih, da zajezitev onesnaževanja s toplogrednimi plini še nikoli ni bila bolj nujna, se država gostiteljica otepa očitkov, da COP28 izrablja kot priložnost za sklepanje poslov na področju fosilnih goriv.

DUBAJ > Delegati in svetovni voditelji, ki se bodo v prihodnjih dveh tednih zbrali na podnebni konferenci ZN COP28, so bili v zadnjih mesecih deležni pozivov, da mora tokratna podnebna konferenca predstavljati jasno prelomnico glede določitve ambicioznejših podnebnih ukrepov, s katerimi bi omejili globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija od predindustrijskega obdobja.

Znanstvene raziskave kažejo, da svet trenutno ni na pravi poti izpolnjevanja ciljev pariškega sporazuma, leto 2023 pa bo najtoplejše v zgodovini meritev.

V skladu z napovedmi bodo države na COP28 tako znova poskušale najti dovolj politične volje, da bi dosegle konkretnejše zaveze glede opuščanja fosilnih goriv in zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Postopna odprava fosilnih goriv je bila prvič omenjena v končnem besedilu zaključkov konference v Glasgowu pred dvema letoma, na COP27 pa napredka na tem področju ni bilo.

Na letošnjem podnebnem vrhu bodo v ospredju tudi vprašanja glede upravljanja, lokacije in mehanizmov financiranja t. i. sklada za kritje izgub in škode, namenjenega finančni pomoči za blaženje obsežnih posledic podnebnih sprememb v najbolj prizadetih državah v razvoju. Dogovor o ustanovitvi sklada so pogajalci dosegli na lanskem podnebnem vrhu v Šarm el Šejku.

Zaradi razkritij dokumentov britanskega BBC začetek dogodka mineva tudi v znamenju očitkov, da predsedujoči konferenci Sultan al DŽaber, ki je hkrati tudi vodja državne naftne družbe Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), vlogo gostitelja izrablja kot priložnost za sklepanje novih poslov z drugimi vladami na področju fosilnih goriv.

"Te obtožbe so napačne, neresnične, nepravilne in netočne," je dan pred začetkom COP28 novinarjem v Dubaju po poročanju francoske tiskovne agencija AFP pojasnil predsedujoči konferenci al Džaber in ob tem poročanje BBC označil za poskus spodkopavanja dela predsedstva COP28.

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore je po poročanji AFP dejal, da so obtožbe "potrdile nekatere najhujše strahove" v zvezi z Džaberjem, medtem ko je nekdanja vodja programa ZN za podnebje Christiana Figueres dejala, da so gostitelja COP28 ujeli "pri delu".

Džaber se z dvomi o svoji primernosti za vodjo globalnih podnebnih pogajanj v času, ko bi se morale vlade zavezati k postopni opustitvi fosilnih goriv, sicer srečuje že od novega leta, ko je bil imenovan na funkcijo predsedujočega.


Najbolj brano