V Braziliji med vročinskim valom izmerili 44,8 stopinje Celzija

V Braziliji, kjer večji del države že drugi teden pesti za ta letni čas neobičajen vročinski val, so v nedeljo zabeležili najvišjo temperaturo v zgodovini. V kraju Aracuai na jugovzhodu države so po podatkih nacionalnega meteorološkega inštituta Inmet izmerili 44,8 stopinje Celzija, poroča britanski BBC.

BRASILIA > Pred tem so rekordno temperaturo 44,7 stopinje Celzija v državi izmerili leta 2005.

Ekstremen vročinski val, ki je neobičajen za začetek pomladi, pripisujejo vremenskemu pojavu El Nino in podnebnim spremembam. Temperature so povprečno pet stopinj Celzija višje od običajnih, pričakujejo pa, da bo vročina do konca tedna popustila. Po podatkih inštituta Inmet bodo samo v prestolnicah treh zveznih držav zabeležili do 40 stopinj Celzija, je poročal CNN Brasil.

Zaradi izjemno visokih temperatur je Inmet minuli teden ob prestolnici Brasilia razglasil opozorilo v še petnajstih zveznih državah. Prizadetih je bilo skoraj 3000 mest in več sto milijonov ljudi, poraba električne energije pa je zaradi klimatskih naprav rekordna.

Ameriška pevka Taylor Swift je po petkovi smrti oboževalke na koncertu v Rio de Janeiru zaradi ekstremne vročine preložila nastop minulo soboto v tej brazilski metropoli.


Najbolj brano