Ubitih več kot 13.000 Palestincev

Izraelska vojska krepi napade v osrednjem in južnem delu Gaze. Čeprav so Palestincem še nedavno obljubljali, da bodo na jugu enklave varni, jih zdaj pozivajo, naj se umaknejo tudi od tam. Medtem se vrstijo napadi na sever Gaze. Od začetka sovražnosti je med Palestinci že več kot 12.300 smrtnih žrtev.

GAZA > V napadu izraelskih sil na šolo ZN v begunskem taborišču Džabalija v Gazi je umrlo najmanj 50 ljudi. V to stavbo so se zatekli ljudje, ki bežijo pred spopadi. Skupno je bilo v dveh napadih na begunsko taborišče ubitih najmanj 80 ljudi.

Cona smrti

Iz bolnišnice Al Šifa, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za “cono smrti”, je peš bežalo na stotine bolnih in poškodovanih ljudi. Izraelske sile so odredile prisilno evakuacijo, a Tel Aviv to zanika. V bolnišnici je ostalo le še nekaj ljudi, zdravstveno osebje in bolniki, ki se jih ne more premikati. Med njimi so številni v kritičnem stanju in bodo umrli, če jih ne bo mogoče evakuirati.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v soboto na konferenci v Bahrajnu izpostavil, da se bo trpljenje civilnega prebivalstva na območju Gaze le še povečevalo, če ne bomo ustavili nasilja. “Humanitarna podpora je res potrebna, a še bolj potrebno je ustaviti vzrok, zaradi česar je potrebna humanitarna pomoč,” je dejal.

Dogovora o talcih še ni

Medtem skušajo doseči dogovor o talcih, ki jih je zajel Hamas ob napadu na Izrael 7. oktobra. Trenutno potekajo pogajanja za njihovo izpustitev. Bela hiša je že zanikala poročanje medijev, da naj bi dosegli dogovor o tem, enako je zatrdil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ne eni ne drugi pa niso zanikali obstoja šest strani dolgega dokumenta.

Po navedbah izraelske televizije naj bi bil Hamas načeloma pripravljen izpustiti 87 talcev, med njimi 53 žensk, otrok in mladostnikov ter 34 tujcev. V zameno bi se moral Izrael zavezati k petdnevni prekinitvi ognja na območju Gaze in izpustitvi palestinskih zapornic in mladoletnikov iz izraelskih zaporov.

Visoki komisar ZN Türk kritiziral napade v Gazi, Guterres pretrese

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je včeraj ostro kritiziral napade na šole v Gazi in na civiliste, ki bežijo pred konfliktom na območju. “Grozljivi dogodki v preteklih 48 urah v Gazi so nedoumljivi,” je v izjavi dejal Türk. Tudi generalni sekretar ZN Guterres je včeraj izrazil globoko pretresenost zaradi izraelskih napadov na dve šoli ZN v Gazi. “Na desetine ljudi - veliko žensk in otrok - je bilo ubitih in ranjenih, ko so iskali zatočišče na ozemlju ZN,” je dejal. “Ponavljam, da so prostori ZN nedotakljivi,” je še opozoril.


Najbolj brano