Tožilstvo zavrglo ovadbe proti direktorju srbske obveščevalne agencije in ruskemu veleposlaniku

Višje državno tožilstvo v Beogradu je zavrglo kazenske ovadbe proti direktorju srbske varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandru Vulinu, ruskemu veleposlaniku v Srbiji Aleksandru Bocan-Harčenku ter več drugim osebam zaradi domnevne mobilizacije Srbov za vojno v Ukrajini oziroma sodelovanja s skupino Wagner.

BEOGRAD > Kazensko ovadbo je minuli teden vložila skupina ruskih in ukrajinskih protivojnih aktivistov Oktober z beograjskim odvetnikom Čedomirjem Stojkovićem.

Kazensko so ovadili še več drugih oseb iz Bie, ruskega veleposlaništva v Beogradu in rusko-humanitarnega centra v Nišu ter vodjo desničarske organizacije Narodna patrola Damjana Kneževića.

Po besedah Stojkovića se nikoli v zgodovini višjega državnega tožilstva v Beogradu niti kateregakoli drugega tožilstva v Srbiji ni zgodilo, da bi kazensko ovadbo zavrgli v samo štirih delovnih dneh od vložitve ovadbe in da ne bi opravili kakršnekoli preiskave.

"Jasno in nedvoumno je, da se srbski državljani urijo v oboroženih formacijah za vojno v Ukrajini in da so tam, s tem se hvalijo na družbenih omrežjih in o tem poročajo ruski mediji. Jasno je torej, da so novačili srbske državljane," je dejal Stojković po pisanju srbskega časnika Danas.

Plačanci ruske najemniške skupine Wagner se v Ukrajini že od začetka vojne vojskujejo na ruski strani. Ustanovitelj skupine Jevgenij Prigožin je pripadnike skupine decembra lani poslal tudi v Beograd, Wagner pa je 5. januarja na spletnem portalu RT Balkan objavil oglas, v katerem je iskal prostovoljce.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zanikal prisotnost Wagnerja v Srbiji in opozoril, da je bil pred leti na njegovo pobudo sprejet zakon, ki srbskim državljanom prepoveduje udeležbo na tujih bojiščih.


Najbolj brano