Toshiba bo na Japonskem ukinila do 4000 delovnih mest

Japonski industrijsko-tehnološki konglomerat Toshiba, ki se zadnjih nekaj let sooča s finančnimi pretresi in škandali, bo do novembra odpustil do 4000 zaposlenih. Pri tem bodo zaposlenim, starejšim od 50 let, ki bodo izpolnjevali posebne pogoje, ponudili možnost prostovoljne predčasne upokojitve, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

TOKIO > Odpuščanja bodo prizadela zaposlene na Japonskem in sodijo v okvir programa prestrukturiranja.

"To je bila težka odločitev za vodstvo, vendar verjamemo, da so ti ukrepi nujni za vrnitev Toshibe na pot okrevanja in rasti," je za AFP povedala tiskovna predstavnica podjetja.

Napoved odpuščanj sledi septembrskemu umiku delnic podjetja s tokijske borze, potem ko jih je po številnih krizah prevzel konzorcij, ki zajema okoli 20 japonskih bank in drugih podjetij.

Množična odpuščanja so na Japonskem redkost, se je pa v zadnjih letih močno povečala uporaba programov predčasnih upokojitev in drugih mehkih metod za zniževanje števila zaposlenih, navaja AFP.

Toshiba bo obenem v prvi polovici naslednjega poslovnega leta preselila sedež podjetja iz prestolnice Tokio v mesto Kawasaki.

Toshiba, katere korenine segajo v leto 1875, je dolgo veljala za japonski simbol napredne tehnologije in gospodarske moči, v zadnjih letih pa se je znašla v velikih finančnih težavah, ki so jih spremljali škandali in odstopi vodstvenih kadrov.


Najbolj brano