Švedsko sodišče prvič odobrilo izročitev podpornika PKK Turčiji

Švedsko vrhovno sodišče je prvič odobrilo izročitev enega od podpornikov prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) Turčiji, je po današnjem prejemu sklepa sodišča poročala nemška tiskovna agencija dpa. Sklep navaja, da nacionalna zakonodaja in evropska konvencija o človekovih pravicah ne ovirata izročitve. Zadnjo besedo o tem bo zdaj imela vlada.

STOCKHOLM > 35-letni podpornik PKK je bil leta 2014 v mestu Adana na jugu Turčije obsojen na štiri leta in sedem mesecev zapora zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Oblasti so ga nato zaradi vzornega vedenja predčasno pogojno izpustile na prostost, leta 2018 pa se je preselil na Švedsko.

Švedske oblasti so ga leta 2022 na zahtevo turškega pravosodja ponovno aretirale. Ankara namreč zahteva njegovo izročitev, da bi v Turčiji odslužil preostanek zaporne kazni.

Moški je prepričan, da je pravi razlog za zahtevano izročitev to, da je Kurd in da je delal za interese Kurdov. Je namreč član prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) ter podpira tako v Turčiji prepovedano stranko PKK kot sirsko kurdsko milico (YPG).

Ankara od Stockholma zahteva izročitve članov ali simpatizerjev PKK, kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara v Turčiji leta 2016, če Švedska želi doseči, da bi Turčija ratificirala njene pristopne protokole za vstop v zvezo Nato.

Stockholm vselej trdi, da v celoti podpira Turčijo proti vsem grožnjam njeni nacionalni suverenosti. V luči tega je na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak na njegovi poti te države v Nato.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani. Tako Ankara kot Budimpešta imata različne pomisleke glede njenega vstopa. Druge članice in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg obe državi že dolgo časa pozivajo k ratifikaciji švedskih pristopnih protokolov.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom se namerava v četrtek sestati s Stoltenbergom, novo srečanje švedskih in turških delegacij pa je predvideno za prihodnji teden.


Najbolj brano