Španska vlada prestala glasovanje o nezaupnici

Španska vlada premierja iz vrst socialistov Pedra Sancheza je danes v spodnjem domu parlamenta z veliko večino prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti njej že drugič v mandatu vložila skrajno desna stranka Vox. Za odhod Sancheza in njegove leve vlade so glasovali le celotna poslanska skupina Vox in še en poslanec.

MADRID > Za nezaupnico vladi, v kateri je poleg socialistov (PSOE) še leva stranka Podemos, je glasovalo 53 poslancev, stranka Vox pa jih ima v parlamentu 52. 201 poslanec je bil proti, 91 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Predsednik stranke Vox Santiago Abascal je ob napovedi vložitve nezaupnice dejal, da ne morejo gledati, kako Pedro Sanchez in njegova vlada uničujejo državo. Očitajo so ji "spodbujanje nezakonitega priseljevanja" in sodelovanje s separatističnimi strankami v Kataloniji in Baskiji.

Pri Voxu so kot kandidata, ki bi ob uspešni nezaupnici vladi prevzel Sanchezov položaj, presenetljivo predlagali 89-letnega Ramona Tamamesa, nekdanjega politika komunistične stranke in profesorja ekonomije, ki se je kasneje preusmeril na desnico.

Po mnenju Tamamesa, ki ga večina mladih Špancev ne pozna, je treba namreč španski narod obvarovati pred levičarsko vlado. Izvršno oblast je obtožil nespoštovanja delitve oblasti in ji pripisal odgovornost za "razširjeno zlorabo javnega denarja za volilne namene".

Konservativna Ljudska stranka (PP) Alberta Nuneza Feijoa je že pred obravnavo nezaupnice v parlamentu napovedala, da se bo glasovanja vzdržala, čeprav je tudi PP pogosto močno kritična do Sanchezove vlade. Nezaupnico Voxa je zavrnila, ker bo glasovanje o njej po njenem mnenju po nepotrebnem okrepilo vlado pred majskimi lokalnimi in regionalnimi volitvami ter parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Španiji konec leta.

To je bilo že drugo glasovanje o nezaupnici, ki jo je Vox vložila proti Sanchezovi vladi v tem mandatu, in šele šesto glasovanje o nezaupnici v Španiji nasploh od konca diktature Francisca Franca leta 1975. Doslej je bila uspešna le ena nezaupnica, in sicer junija 2018, ko je Sanchezu uspelo strmoglaviti vlado konservativnega Mariana Rajoya iz PP.


Najbolj brano