Scholz namerava v prihodnje še govoriti s Putinom

Ko bo trenutek pravi, namerava nemški kancler Olaf Scholz v prihodnje spet govoriti z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je zatrdil v danes objavljenem intervjuju za nemški časnik Kölner Stadt-Anzeiger. Vztrajal je, da je njegov cilj še naprej “aktivno podpirati Ukrajino” vendar “hkrati preprečiti neposreden konflikt med Natom in Rusijo”.

BERLIN > Na vprašanje o možnosti za zaustavitev konflikta s pogajanji je Scholz dejal, da mora Putin razumeti, da vojne ni mogoče končati s sklenitvijo nekakšnega hladnega miru. “Na primer tako, da bi sedanjo frontno črto spremenili v novo 'mejo' med Rusijo in Ukrajino,” je dejal. Predpogoj za pravičen mir je umik ruske vojske, je dodal v pogovoru, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na vprašanje, ali bi moral Vladimir Putin pasti, ni želel odgovoriti, češ da bo na koncu nujen dogovor med vladama v Moskvi in Kijevu. Od njegovega telefonskega pogovora s Putinom je sicer minilo že nekaj časa, je priznal, a je pripravljen na nadaljnje pogovore. “Ko bo trenutek pravi, nameravam znova govoriti s Putinom,” je dejal.

Voditelja sta se po telefonu sicer nazadnje pogovarjala v začetku decembra lani. V tem enournem pogovoru je Scholz pozval Putina, naj ruske vojake umakne iz Ukrajine, Putin pa je Zahod obtožil, da vodi “uničujočo” politiko.

Od takrat so se napetosti med Moskvo in Berlinom le še stopnjevale, zlasti po tem, ko je Scholzova vlada januarja dovolila pošiljanje bojnih tankov nemške izdelave v Ukrajino.


Najbolj brano