Putin bo oktobra na povabilo Xija obiskal Kitajsko

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes med srečanjem s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem potrdil, da bo oktobra na povabilo svojega kitajskega kolega Xi Jinpinga obiskal Peking. To bo njegovo prvo potovanje na Kitajsko od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani.

Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: STA
Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: STA

MOSKVA > "Z veseljem sem sprejel vabilo predsednika Xi Jinpinga, da oktobra obiščem Kitajsko," je Putin povedal med srečanjem z Yijem. Že v začetku meseca je dejal, da načrtuje srečanje s Xijem, vendar takrat ni pojasnil kdaj. Številni analitiki sicer menijo, da bi se lahko udeležil tretjega foruma v okviru kitajske pobude Pas in cesta, ki bo oktobra potekal v Pekingu.

Kitajski zunanji minister je svoj štiridnevni obisk v Moskvi začel že v ponedeljek, ko se je sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Zunanja ministra sta razpravljala o razmerah v Ukrajini in ugotovila, da "so poskusi reševanja krize brez upoštevanja ruskih interesov in brez sodelovanja Rusije jalovi", so sporočili v Moskvi.

Moskva si vse od začetka invazije na Ukrajino, zaradi katere se je znašla v osami, prizadeva poglobiti vezi s Pekingom. Kitajska pa si prizadeva, da bi se v ukrajinskem konfliktu predstavila kot nevtralna stranka, ter hkrati Moskvi ponuja pomembno diplomatsko in finančno rešilno bilko.


Najbolj brano