Pod drobnogledom financiranje predsedniške kampanje Marine Le Pen

Francoski preiskovalci so pod drobnogled vzeli financiranje kampanje skrajno desne kandidatke Marine Le Pen na predsedniških volitvah leta 2022, je danes sporočilo pristojno tožilstvo. Preiskavo so sprožili pred tednom dni, osredotoča pa se zlasti na obtožbe poneverbe in goljufije.

PARIZ > Drugih podrobnosti pariško tožilstvo ni navedlo, so pa sporočili, da jih je na morebitne kršitve že lani opozorila nacionalna komisija, ki bdi nad financiranjem volilnih kampanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marine Le Pen, ki je bila takrat še vodja stranke Nacionalni zbor, je v svojo takratno kampanjo za izvolitev na predsedniški položaj leta 2022 vložila približno 11,5 milijona evrov.

Že decembra 2022 pristojna komisija ni sprejela obrazložitve stroškov v višini dobrih 300.000 evrov, ki so jih navedli v povezavi z nameščanjem in odstranjevanjem volilnega gradiva na 12 avtobusih. Opisala jih je kot neregularne. Le Pen se je sprva pritožila, kasneje pa opustila primer.

Le Pen je leta 2022 že tretjič kandidirala na predsedniških volitvah in že drugič se je v drugem krogu za položaj potegovala z Emmanuelom Macronom ter izgubila.

Že v njeni predhodni kampanji leta 2017 je pristojna komisija zavrnila za več kot 870.000 evrov navedenih stroškov, od katerih jih je večino pokrilo posojilo njene stranke, takrat poimenovane še Nacionalna fronta, in manjše stranke njenega očeta Jean-Marie Le Pena.

Poleg tega je vrhovno sodišče minuli mesec potrdili obsodbo Nacionalnega zbora zaradi previsokega obračunavanja pripomočkov za kampanjo, ki so jih njeni kandidati uporabljali pred volitvami leta 2012.

Konec septembra bo sodišče izreklo tudi sodbo v primeru Le Pen, ki je bila v nedeljo znova izvoljena za poslanko, in še 24 ljudi v zvezi z obtožbami poneverjanja evropskih sredstev, namenjenih za plače asistentov evropskih poslancev med letoma 2004 in 2016.


Najbolj brano