Papež sprejel odstop poljskega nadškofa, ki naj bi prikrival zlorabe

Papež Frančišek je sprejel odstop poljskega nadškofa, obtoženega prikrivanja spolne zlorabe mladoletnikov. Kot so v soboto sporočili iz Vatikana, se bo Andrzej Dziega, nadškof Szczecina, kjer naj bi se zlorabe dogajale, upokojil.

VARŠAVA > 71-letni Andrzej Dziega je po številnih kritikah v zvezi z zlorabami v njegovi nadškofiji Szczecin-Kamien odstopil, papež pa je njegov odstop sprejel, je sporočil vatikanski tiskovni urad, ki razlogov za odstop ni navedel.

V izjavi na spletni strani nadškofije pa so zapisali, da se bo Dziega upokojil. Dziega pri 71 letih sicer še ni dosegel običajne upokojitvene starosti 75 let za škofe, ko v skladu s cerkvenimi predpisi ponudi svoj odstop.

Poljski mediji so od konca leta 2020 poročali o obtožbah o prikrivanju zlorab v katoliški cerkvi na Poljskem. Ogorčenje je povzročil zlasti primer duhovnika Andrzeja Dymerja iz nadškofije Szczecin-Kamien na severozahodu države.

V dokumentarcu iz leta 2021 televizijskega kanala TVN24 je bilo objavljeno, da je Dymer, ki je umrl tisto leto, zlorabljal otroke in da je nadškof Dziega za to vedel že od leta 1995, vendar ni storil ničesar.

Po poročanju časnika Gazeta Wyborcza so bile ugotovitve dveh notranjih procesov na cerkvenih sodiščih že poslane v Rim, kar predstavlja nov mejnik v primerih spolnih zlorab, ki so pretresli Poljsko.

Kot ena najbolj katoliških držav v Evropi je bila Poljska priča vrsti škandalov v povezavi s spolno zlorabo otrok, Cerkev pa je pred dvema letoma sporočila, da je med 1. julijem 2018 in 31. decembrom 2020 prejela 368 prijav zlorabe otrok.


Najbolj brano