Palestinski premier Štajeh podal odstop

Palestinski premier Mohamed Štajeh je danes predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade, so sporočili iz Ramale. Pojasnil je, da se je za to odločil zaradi dogodkov, povezanih z agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu, poročajo tuje tiskovne agencije.

RAMALA > “Predsedniku izročam odstop vlade," je sporočil Štajeh, ki je doslej vodil 18. vlado Palestinske uprave na Zahodnem bregu. Odstop je podal ob začetku današnje seje vlade v Ramali, navaja spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

Pojasnil je, da so ga k odstopu spodbudili vojna, genocid in stradanje na območju Gaze ter zaostrovanje razmer na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Ob tem je opozoril na obstoj prizadevanj, da bi Palestinska uprava postala "upravni in varnostni organ brez političnega vpliva".

"Vidim, da naslednja faza in njeni izzivi zahtevajo nove vladne in politične ureditve, ki bodo upoštevale novo realnost v Gazi in potrebo po palestinsko-palestinskem soglasju, ki bo temeljilo na palestinski enotnosti," je dejal Štajeh in izrazil potrebo po širitvi pristojnosti Palestinske uprave na celotno palestinsko ozemlje.

Štajeh bo sicer začasno vlado vodil do oblikovanja nove, kar pa bi lahko trajalo več tednov ali mesecev.


Najbolj brano