Nehammer kljub vladni krizi za nadaljevanje koalicije z Zelenimi

Avstrijski kancler Karl Nehammer kljub resnemu sporu glede zakona EU o varstvu okolja ne želi prekiniti sodelovanja z Zelenimi v vladi. Glasovanje ministrice za okolje za zakon je označil za "več kot resno kršitev zaupanja", a je prepričan, da bi padec vlade nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami državo pahnil v kaos.

DUNAJ > Vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) je danes v izjavi za medije v Bruslju dejal, da je koalicije z Zelenimi dejansko konec. A padec vlade pred volitvami bi Avstrijo pahnil v kaos. "Tega ne bom storil," je dejal Nehammer.

V Avstriji je po glasovanju o zakonodaji EU o obnovi narave, ki so jo sprejeli po odločilnem glasu avstrijske okoljske ministrice Leonore Gewessler iz vrst Zelenih, izbruhnila vladna kriza. ÖVP, ki nasprotuje zakonu, je napovedala pritožbo na sodišče EU. V uradu kanclerja so za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnili, da glasovanje ministrice ni bilo v skladu z notranjepolitično odločitvijo in zato ni v skladu z ustavo.

Zakonodajo so na današnjem glasovanju v Luxembourgu podprli ministri 20 držav članic EU, kar predstavlja 66 odstotkov prebivalstva unije. Proti so glasovale Italija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Finska in Švedska, Belgija pa se je vzdržala. Ključna za sprejetje pa je bila ravno potrditev avstrijske ministrice.

ÖVP trdi, da bi morala ministrica iz vrst Zelenih glasovati proti zakonodaji, saj jo je k temu obvezala odločitev zveznih dežel. Vendar je ministrica prepričana, da odločitev dežel ni več veljavna. "Moja odločitev je v skladu z zakonom," je dejala.

V Avstriji bodo sicer konec septembra redne parlamentarne volitve, tega pa naj ne bi spremenil niti morebiten propad koalicije. V času, ki ostaja, pa naj bi si pri ÖVP želeli skozi parlament spraviti še več odločitev, dokončati je treba tudi postopek imenovanja evropskega komisarja iz Avstrije.


Najbolj brano