Na vzhodu in jugu Ukrajine zadnji dan glasovanja o priključitvi k Rusiji

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, danes zadnji dan potekajo referendumi o priključitvi k Rusiji. Po podatkih britanskih obveščevalcev bi ruski predsednik Vladimir Putin priključitev zasedenih ozemelj lahko oznanil že v petek.

KIJEV > Putin naj bi namreč v petek nagovoril oba domova ruskega parlamenta. Britansko obrambno ministrstvo je v danes objavljenih obveščevalnih podatkih navedlo, da "obstaja realna možnost, da bo Putin v govoru uradno oznanil priključitev zasedenih ukrajinskih regij k Rusiji".

Putin je pred referendumi že napovedal, da bodo z njihovo priključitvijo nadaljnje ukrajinske napade obravnavali kot napade na svoje ozemlje in se branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Britanski obveščevalci pa so še navedli, da želijo ruski voditelji s priključitvijo upravičiti "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini in utrditi domoljubno podporo konfliktu med ruskimi prebivalci.

Glasovanje na omenjenih ukrajinskih ozemljih, ki mejijo na Rusijo, se je začelo v petek, samo danes pa poteka na voliščih, ki jih je skupno več sto. Ostale dni je bilo iz varnostnih razlogov, kot so trdili organizatorji, glasovanje organizirano v skupnostih in od vrat do vrat.

Danes bodo volišča odprta do 16. ure po lokalnem času (13. ure po srednjeevropskem), nato se bo pričelo štetje glasov. Izide naj bi ruske okupacijske oblasti po pričakovanjih objavile že danes zvečer, za priključitev pa naj bi glasovalo med 80 in 90 odstotkov udeležencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okupacijske oblasti so sicer danes že sporočile, da so referendumi veljavni, saj da se jih je udeležila več kot polovica volivcev. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je v Donecku do ponedeljka zvečer glasovalo 86,89 odstotka volivcev, v Lugansku 83,61 odstotka, 63,58 odstotka v regiji Herson ter 66,43 odstotka v Zaporožju.

Neodvisni ruski mediji so medtem poročali, da so volivci v preteklih dneh glasovali pod prisilo in ob grožnjah z orožjem, kljub poročilom o posamičnih obstreljevanjih pa naj bi danes odprli vsa volišča.

Po objavi rezultatov referendumov bodo separatistični voditelji Putina uradno zaprosili za priključitev k Rusiji. Po navedbah Kremlja bi se to lahko zgodilo kmalu.

Ukrajinske oblasti in njihove zahodne zaveznice so referendume obsodile kot nezakonite in že po njihovi napovedi poudarile, da ne bodo priznale njihovih rezultatov. Nezakoniti so sicer tako po ukrajinskem kot mednarodnem pravu, potekajo pa brez upoštevanja minimalnih demokratičnih standardov, izpostavljajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinsko ministrstvo, pristojno za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je medtem že opozorilo, da bodo sodili vsem organizatorjem glasovanj. Ukrajince, ki pri tem sodelujejo, naj bi obsodili zaradi izdaje, grozilo pa jim bo najmanj pet let zapora, poroča agencija Reuters, ki navaja svetovalca ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ukrajina je referendume označila za brezpredmetne, saj ne bodo spremenili njenih načrtov o "osvoboditvi začasno okupiranega ozemlja".


Najbolj brano