Madžarski parlament podprl članstvo Švedske v Natu

Madžarski parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

BUDIMPEŠTA, STOCKHOLM > "Danes je zgodovinski dan. Švedska je pripravljena prevzeti odgovornost za evroatlantsko varnost," je kmalu po glasovanju v madžarskem parlamentu na omrežju X sporočil švedski predsednik vlade Ulf Kristersson.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil podporo švedskega pristopnega protokola. "Zdaj, ko so vse zaveznice podprle protokol, bo Švedska postala 32. zaveznica Nata. S članstvom Švedske bomo vsi močnejši in varnejši," je zapisal na omrežju X.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila "odkrito sovražni odnos" Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.


Najbolj brano