Ladje s pomočjo za Gazo po napadu na humanitarce nazaj na Ciper

Po ponedeljkovem izraelskem napadu, v katerem je bilo v Gazi med dostavo hrane ubitih sedem humanitarnih delavcev, je ladja Jennifer, ki je dostavila novo pomoč, skupaj s spremljevalnima ploviloma odplula nazaj proti Cipru. Skupno jim je uspelo na kopno dostaviti le okoli 100 od 400 ton hrane, ki so jo prevažali.

LARNAKA, CIPER > Pristanišče Larnaka na Cipru je izhodiščna točka za ladje, ki naj bi prek na novo vzpostavljenega pomorskega koridorja dostavljale humanitarno pomoč za prebivalce območja Gaze, ki jim grozi lakota. Potem ko je 15. marca pomoč uspešno odstavila prva ladja, je v ponedeljek v bližino obale enklave v spremstvu ladij Open Arms in Ledra Dynamic priplula še Jennifer.

Ta je imela na krovu približno 250 ton pomoči, skupaj z ostalima ploviloma pa so prevažale okrog 400 ton hrane, od katere jim je po poročanju tujih tiskovnih agencij uspelo raztovoriti le 100 ton. Dostava se je prekinila, ko je bilo sedem humanitarnih delavcev organizacije World Central Kitchen (WCK) med dostavo nove pomoči ubitih v izraelskem napadu.

Glede na navedbe WCK so bila njihova vozila kljub predhodnemu usklajevanju z izraelsko vojsko tarča napada, ko so zapuščali skladišče v kraju Deir al Balah, kjer so raztovarjali hrano, ki je prispela prek morja. WCK je posledično prekinila dejavnosti na območju, ladje pa so se namenile nazaj proti Cipru, so potrdile tamkajšnje oblasti.

Med ubitimi humanitarnimi delavci so trije britanski državljani, Poljak, Avstralka, Palestinec in dvojni državljan ZDA in Kanade. Trupla šesterice tujcev naj bi glede na napovedi bolnišničnih virov še danes prek Egipta poslali na pot proti njihovim domovinam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz sveta, med drugim iz EU in Združenih narodov, se je po napadu zvrstil val ogorčenih odzivov in pozivov k temeljiti preiskavi. Izrael je napad označil za napako, se opravičil in zagotovil, da bodo dogajanje preiskali.


Najbolj brano