Kmetijski ministri Bruselj pozvali k nadaljnjim ukrepom za razbremenitev kmetov

Kmetijski ministri držav članic so danes pozdravili dosedanje ukrepe in predloge Evropske komisije v odziv na zahteve kmetov, ki že več mesecev protestirajo v EU, tudi danes v Bruslju. Vendar pa to ni dovolj, zato so jo pozvali k pripravi nadaljnjih ukrepov, je po zasedanju povedal belgijski minister David Clarinval.

BRUSELJ > Dosedanji ukrepi Evropske komisije, med katerimi sta umik predloga uredbe o pesticidih in možnost odstopanja od določenih okoljskih zahtev glede obdelave zemlje, pa tudi predlogi za administrativno razbremenitev kmetov gredo po mnenju ministrov v pravo smer, je povedal David Clarinval.

"Ti ukrepi predstavljajo prvi konkreten korak, da bi hitro odgovorili na določene skrbi kmetov na evropski ravni. Vendar pa Svet EU ocenjuje, da to ni dovolj. Komisijo poziva, naj čim prej dopolni dosedanje ukrepe z novimi, ki bodo bolj ambiciozni," je povedal belgijski minister, čigar država trenutno predseduje Svetu.

Države članice so danes po njegovih besedah izpostavile večjo prožnost pri nekaterih tako imenovanih dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih (GAEC), ki jih morajo kmetje izpolnjevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike.

Ministri so se zavzeli še za enostavnejše postopke sprememb strateških načrtov skupne kmetijske politike in boljše usklajevanje nadzora, je povedal belgijski minister.

Po navedbah evropskega komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega pa je večina članic odprta tudi za spremembo temeljnega akta evropske kmetijske politike, predvsem pogojev GAEC.

"Teoretično bi lahko to storili še v tem mandatu, če bomo hitri. Temu sem naklonjen," je povedal komisar. Gre sicer za bolj srednjeročen ukrep.

Prepričan je, da bodo nadaljnji ukrepi komisije umirili napetosti spričo protestov kmetov, ki se že več mesecev zbirajo na ulicah in cestah številnih članic unije.

Danes so se s traktorji znova zbrali tudi v okolici evropskih institucij. Na protestih je prišlo tudi do nasilja, kar je belgijski minister obsodil.

Clarinval in Wojciechowski sta po skupni novinarski konferenci po zasedanju ministrov po napovedih odšla še na srečanje z mladimi kmeti.


Najbolj brano