Kalifornijski policisti med reševanjem ubili ugrabljeno najstnico

Nedavno objavljen videoposnetek iz policijskega helikopterja v Kaliforniji prikazuje policiste, ki so med posredovanjem pri ugrabitvi na avtocesti septembra 2022 ustrelili in ubili 15-letno dekle. Gre za nov primer prekomerne uporabe sile v posredovanju policije v ZDA.

LOS ANGELES > Dekle je ugrabil njen oče, ki je dan pred incidentom septembra 2022 ustrelil in ubil njeno mamo. Policisti so na avtocesti vzhodno od Los Angelesa zasledili vozilo z ugrabiteljem za volanom in se zapodili za njim.

Kljub vsem protestom proti policijskemu nasilju in razširjenosti uporabe kamer je podobnih primerov po ZDA še vedno veliko. Enotne statistike ni, ker policijske uprave zvezni policiji FBI ne posredujejo dovolj podatkov o primerih smrti med policijskim posredovanjem. Ameriški časnik Washington Post je v zadnjih 12 mesecih naštel 1100 primerov smrti med policijskim posredovanjem, zadnja uradna statistika Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) pa kaže, da je leta 2021 zaradi uporabe strelnega orožja v ZDA umrlo več kot 48.000 ljudi.

Ugrabitelj je vozil s hitrostjo več kot 175 kilometrov na uro, policisti pa so medtem streljali na njegov poltovornjak. Ko je zapeljal s ceste, je ugrabljena najstnica izstopila iz vozila in se začela približevati policistom, nato je eden izmed njih nanjo streljal.

Na tonskih posnetkih policijskih komunikacij je slišati drugega policista, ki kriči na kolega, naj neha streljati na dekle, saj je osumljenec v avtomobilu, njegove besede pa je pospremilo še več strelov proti dekletu.

Streli so pokončali tudi ugrabitelja, policisti pa so v njegovem avtomobilu našli več kosov orožja. Pravosodno ministrstvo Kalifornije še vedno preiskuje incident.

Do objave videoposnetka je prišlo nekaj tednov po tem, ko so policisti iz istega šerifovega urada San Bernardino v Kaliforniji ubili 15-letnega avtističnega fanta.


Najbolj brano