Jug Afrike ogroža suša, v jugovzhodni Aziji vročinski val

V Zimbabveju so zaradi dolgotrajne hude suše, povezane z vremenskim pojavom El Nino, danes razglasili nacionalno katastrofo. Predsednik Emmerson Mnangagwa je ob tem opozoril, da potrebujejo dve milijardi dolarjev pomoči, da bi v 17-milijonski državi preprečili lakoto. Iz jugovzhodne Azije medtem poročajo o vročinskem valu.

HARARE, MANILA, BANGKOK > Huda suša, ki jo povzroča vremenski pojav El Nino, pustoši po celotni južni Afriki, Mnangagwa pa je danes izpostavil, da noben prebivalec Zimbabveja ne sme biti lačen ali umreti zaradi lakote in da zato v državi razglaša nacionalno katastrofo, ki omogoča sprostitev dodatnih sredstev.

Poudaril je, da zaradi pomanjkanja dežja letos 2,7 milijona prebivalcev ne bo imelo dovolj hrane in da je pričakovati, da bo letošnja žetev priskrbela samo dobro polovico potrebnega žita.

Zimbabve je tako po sosednjem Malaviju in Zambiji postal tretja država na jugu Afrike, ki je zaradi suše razglasila stanje naravne nesreče. Zaradi suše je po podatkih ZN trenutno prizadetih devet milijonov prebivalcev Malavija in šest milijonov prebivalcev Zambije.

Na glavnih kmetijskih območjih v Malaviju, Mozambiku, Namibiji, Zambiji in Zimbabveju je med tamkajšnjim poletjem, ki je trajalo od sredine novembra do februarja, padlo samo 80 odstotkov povprečne količine padavin, kar povečuje tveganje za prehransko negotovost, je opozorila Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo. Izpostavila je, da je bil februar v regiji najbolj sušen v zadnjih 40 letih.

Iz jugovzhodne Azije pa te dni poročajo o vročinskem valu, med katerim so temperature dosegle tudi od 40 do 43 stopinj Celzija. Zato so v več sto šolah na Filipinih v torek in danes spremenili ali odpovedali pouk, na severu Tajske pa so oblasti ljudi pozvale, naj se do nedelje izogibajo delu ali daljšim aktivnostim na prostem. O vročinskem valu poročajo tudi iz Mjanmara in Vietnama.

V večjem delu jugovzhodne Azije sta sicer april in maj pred prihodom monsunov že tako najbolj vroča meseca, a zadnje mesece v regiji beležijo višje temperature tudi zaradi pojava El Nino.

Po podatkih Svetovne meteorološke organizacije je tokratni El Nino eden najmočnejših v zadnjih desetletjih, njegov vpliv pa se bo na kopnem nadaljeval do maja z nadpovprečno visokimi temperaturami.


Najbolj brano