Iz Gorskega Karabaha v Armenijo prispelo več tisoč beguncev

Iz Gorskega Karabaha, ki ga je v okviru vojaške operacije prejšnji teden osvojil Azerbajdžan, je zbežalo na tisoče tam živečih Armencev. Po podatkih vlade v Erevanu je do danes zjutraj v Armenijo prispelo kakih tri tisoč beguncev. O Gorskem Karabahu bosta danes govorila tudi predsednika Azerbajdžana in Turčije Ilham Alijev in Recep Tayyip Erdogan.

EREVAN > Kot je danes sporočila armenska vlada, so doslej registrirali 2906 beguncev, ki so prispeli iz Gorskega Karabaha, kjer je azerbajdžanska vojska minuli torek izvedla t. i. protiteroristično operacijo proti armenskim separatistom. Armenija ob tem Azerbajdžanu očita, da želi v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje.

Prvi begunci so iz pokrajine, ki je že desetletja jabolko spora med Erevanom in Bakujem, v Armenijo prispeli že v nedeljo, do večera so jih zabeležili približno tisoč.

Armenske oblasti so sporočile, da namestitev beguncev poteka. Vlada jih je približno 1100 odpeljala v zasilna bivališča, tisoč drugih pa je našlo zatočišče drugje. Potrebe preostalih ljudi še ocenjujejo, so sporočili.

Armenski separatisti v Gorskem Karabahu, regiji z večinsko armenskim prebivalstvom, ki je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana, so po kratki operaciji azerbajdžanske vojske sredi prejšnjega tedna položili orožje in privolili v pogovore o reintegraciji.

Armenci v Gorskem Karabahu se bojijo izgona in maščevanja avtoritarnega Azerbajdžana. Armenski premier Nikol Pašinjan je v nedeljo sporočil, da so pripravljeni sprejeti 120.000 Armencev iz Gorskega Karabaha.

O razmerah v regiji bosta danes na srečanju v azerbajdžanski eksklavi Nahičevan govorila predsednika Azerbajdžana in Turčije Alijev in Erdogan. Slednji velja za najtesnejšega regionalnega zaveznika Bakuja.

Voditelja naj bi se sicer udeležila slovesnosti ob položitvi temeljev za nov plinovod za zemeljski plin in odprla posodobljen azerbajdžanski vojaški kompleks.


Najbolj brano