Iran pred obalo Združenih arabskih emiratov zasegel ladjo

Iranska revolucionarna garda je danes v Perzijskem zalivu zasegla plovilo, povezano z Izraelom, poročajo iranski državni mediji. Izrael je v odzivu pozval EU, naj razglasi iransko gardo za teroristično organizacijo.

DUBAJ > Agencija britanske pomorske trgovinske družbe je sporočila, da so ladjo zasegli pred obalo Združenih arabskih emiratov. Na posnetku varnostne agencije Ambrey je videti "vsaj tri posameznike, ki so se naglo vkrcali s helikopterja na plovilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kontejnersko ladjo, imenovano MCS Aries, so zasegle pomorske posebne enote" med "operacijo, izvedeno s helikopterjem v bližini Hormuške ožine", pa je navedla iranska tiskovna agencija Irna. Po njenih navedbah ladja pluje pod portugalsko zastavo in jo upravlja izraelsko podjetje Zodiac, "usmerjena pa je bila proti teritorialnim vodam" Irana.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je po dogodku pozval Evropsko unijo in druge države, naj razglasijo iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo, poroča AFP. "Pozivam Evropsko unijo in svobodni svet, naj nemudoma razglasijo iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo in ta trenutek sankcionirajo Iran," je Katz zapisal na omrežju X.

Razmere v regiji so zelo napete. Potem ko je Izrael 1. aprila uničil iranski konzulat v Damasku, Teheran grozi z maščevanjem. Zaradi tega so ZDA napovedale okrepitev vojaške navzočnosti na Bližnjem vzhodu.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izrazil prepričanje, da bo Iran zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu "prej ko slej" izvedel napad na Izrael. Podrobnosti ni pojasnil, na vprašanje o tem, ali so ameriški vojaki ogroženi, pa odgovoril, da so ZDA zavezane obrambi Izraela in ga bodo podprle.


Najbolj brano