Iran v napadu na Izrael izstrelil več kot 200 brezpilotnih letal in raket

Iran je danes proti Izraelu izstrelil več kot 200 brezpilotnih letal in raket v napadu, ki so ga v Teheranu označili kot odgovor na napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila. Po navedbah izraelske vojske so večino raket prestregli zunaj ozemlja Izraela

 Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

TEL AVIV >Izraelska vojska, ki je okoli pol enih zjutraj po srednjeevropskem času zatrdila, da iranski napad še vedno poteka, je sporočila, da je Iran izstrelil okoli 200 dronov, balističnih raket in manevrirnih raket.

Na izraelsko ozemlje je padlo le manjše število raket

"Veliko večino raket je naš sistem protiraketne obrambe prestregel zunaj meja Izraela," je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Na izraelsko ozemlje je padlo le manjše število raket, je povedal in dodal, da "so povzročile manjšo škodo v vojaški bazi na jugu države, vendar brez žrtev".

Napad Irana je prvi neposredni napad te države na Izrael s svojega ozemlja. Ob tem so Izrael napadli tudi iranski zavezniki v regiji, libanonski Hezbolah in jemenski hutijevci. Hezbolah je z raketami obstreljeval Golansko planoto, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več dronov.

Uradna iranska tiskovna agencija Irna pa je poročala o resni poškodbi najpomembnejše letalske baze v regiji Negevu na jugu Izraela.

Na nebu nad Jeruzalemom, kjer so se oglasile opozorilne sirene, je bilo slišati več detonacij. Sirene so se sprožile tudi v Negevu in na severu države.

Iran trdi, da gre za odgovor na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila, ki je med drugim zahteval življenji dveh visokih iranskih generalov. Iran je za napad obtožil Izrael, ki pa tega ni ne potrdil ne zanikal.

Biden Netanjahuju ponovno potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponoči sklical sestanek sveta za nacionalno varnost, ameriški predsednik Joe Biden pa je ponovil neomajno zavezo ZDA izraelski obrambi. Biden je najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva, je sporočila Bela hiša.

"Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam," je v izjavi poudaril Biden.

"Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v minulem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete," je sporočil ameriški predsednik.

Kot še navajajo v Beli hiši, je Biden govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in mu ponovno potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela.

Iranska misija pri ZN je sporočila, da je po odgovoru na napad v Damasku za Iran zadeva sedaj zaključena.


Najbolj brano