Evropski parlament poziva Fifo in Katar k plačilu odškodnine žrtvam priprave svetovnega prvenstva

Evropski parlament v danes sprejeti resoluciji obžaluje smrt več tisoč delavcev migrantov, ki so sodelovali pri pripravi svetovnega prvenstva v nogometu, ki se je v nedeljo začelo v Katarju. Državo gostiteljico in Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) poziva k plačilu odškodnine vsem žrtvam zlorab v zvezi s plačami in svojcem umrlih delavcev.

Včerajšnji obračun med Hrvaško in Marokom Foto: Profimedia
Včerajšnji obračun med Hrvaško in Marokom Foto: Profimedia

STRASBOURG > Evropski parlament je danes sprejel resolucijo o razmerah na področju človekovih pravic v Katarju. Poslanci so ob tem poudarili, da obstajajo verodostojne obtožbe o podkupovanju in korupciji pri izbiri zalivske države za gostiteljico prvenstva, kot tudi, da obžalujejo smrt in poškodbe več tisoč delavcev migrantov pri pripravi prvenstva, predvsem v gradbenem sektorju, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Fifa je “resno oškodovala podobo in integriteto svetovnega nogometa”

Poslanci so korupcijo v Fifi opredelili kot "razširjeno, sistemsko in globoko zakoreninjeno". Njena izbira Katarja kot gostitelja prvenstva po njihovi oceni ni bila transparentna in je ni spremljala ustrezna ocena tveganja, s čimer je Fifa "resno oškodovala podobo in integriteto svetovnega nogometa".

"Parlament države članice EU, zlasti tiste z veliki nacionalnimi nogometnimi ligami, kot so Nemčija, Francija, Italija in Španija, poziva, na izvajajo pritisk na Uefo in Fifo za temeljito reformo slednje," piše v sporočilu parlamenta.

Reforma bi po njihovi oceni morala vključevati uvedbo demokratičnih in preglednih postopkov pri podeljevanju organizacije svetovnih prvenstev ter strogo spoštovanje človekovih pravic in trajnostnih kriterijev v državah gostiteljicah. V luči tega mednarodnih športnih dogodkov ne bi smeli dodeljevati državam, kjer prihaja do kršenja človekovih pravic in kjer poteka sistemsko nasilje na podlagi spola.

Pozivajo naj se plačila iz sklada razširijo na vse prizadete

Parlament je sicer pozdravil dejstvo, da je po podatkih Mednarodne organizacije dela katarska vlada prek t. i. sklada za podporo in zavarovanje delavcev povrnila 320 milijonov ameriških dolarjev za žrtve zlorab v zvezi s plačami, vendar je hkrati tudi izrazil obžalovanje, da veliko delavcev in njihovih družin do teh izplačil ni bilo upravičenih.

Katar in Fifo poslanci zato pozivajo, naj se plačila iz sklada razširijo na vse prizadete, hkrati pa od Fife zahtevajo, da prispeva k "celovitemu sanacijskemu programu za družine delavcev kot nadomestilo za pogoje, ki so jim bili izpostavljeni". Pred tem morajo po njihovih besedah katarske oblasti izvesti tudi preiskavo smrti delavcev migrantov.

Poslanci so prav tako izrazili obžalovanje katarskih zakonov, ki omogočajo začasno pridržanje oseb LGBTQ+ brez obtožnice ali sojenja za največ šest mesecev. Resolucija zato tudi poziva Katar, naj okrepi ukrepe za enakost spolov, vključno z odpravo ostankov skrbništva nad ženskami, hkrati pa okrepi prizadevanja za povečanje zastopanosti žensk na uradnem trgu dela.


Najbolj brano