Evropska komisija vztraja pri predlogu za zamrznitev evropskih sredstev Madžarski

Evropska komisija je ocenila, da Madžarska ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Zato komisija ohranja predlog Svetu EU, da se Madžarski ta sredstva zamrzne. Komisija je obenem pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje, a je izplačilo sredstev pogojeno s 27 ukrepi.

BRUSELJ > Evropska komisija je sredi septembra Svetu EU predlagala zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike. Gre za okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev.

Madžarski je dala do 19. novembra čas, da izpolni 17 zavez, h katerim se je zavezala v zameno za izplačilo sredstev.

"Ocenjevali smo, ali je naredila dovolj, da bi spremenili ali celo umaknili predlog iz 18. septembra. Če odgovorim na kratko, ni. Madžarska ni sprejela ukrepov, na podlagi katerih bi lahko rekli, da tveganj ni več. Zato ohranjamo naš predlog," je danes povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Pomanjkljivosti in tveganja po njegovih besedah med drugim ostajajo pri novoustanovljenem uradu za integriteto in možnosti ponovne obravnave primerov, ki jih je tožilstvo opustilo.

Komisija je danes podala tudi pozitivno oceno madžarskega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Sredstva ne bodo izplačana, dokler Budimpešta ne bo izpolnila 27 t. i. supermejnikov, v katere so vključili tudi 17 zgoraj omenjenih ukrepov v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava, je danes pojasnil podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Tako o zamrznitvi sredstev kot o nacionalnem načrtu za okrevanje bodo zdaj odločali finančni ministri držav članic.


Najbolj brano