EU in Moldavija sklenili partnerstvo na področju varnosti in obrambe

EU in Moldavija sta danes podpisali pakt o sodelovanju na področju varnosti in obrambe, ki naj bi Kišinjovu pomagal pri spopadanju z grožnjami Rusije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pozdravil sklenitev partnerstva in dodal, da bo EU podobna partnerstva sklenila tudi z drugimi državami.

BRUSELJ > "Moldavija je postala prva država, ki je z EU podpisala partnerstvo na področju varnosti in obrambe," je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob tem je pojasnil, da bo partnerstvo okrepilo odpornost Moldavije, omogočilo reševanje skupnih varnostnih izzivov in iskanje novih področij sodelovanja.

Naznanil je, da bo EU v prihodnje sklenila več podobnih partnerstev, da bi "ustvarili mrežo prijateljev, ki bo gradila varnost in obrambo". "To bo vključevalo tesnejše sodelovanje na različnih področjih, od kibernetske varnosti do boja proti hibridnim grožnjam," je še dodal na srečanju z predsednikom moldavske vlade Dorinom Receanom v Bruslju.

EU podrobnosti o novem partnerstvu še ni podala. Po navedbah neimenovanega uradnika v Bruslju je sicer cilj partnerstva izboljšati "sposobnost Moldavije, da zaščiti svojo suverenost in neodvisnost", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moldavija je partnerstvo z EU sklenila potem, ko je v začetku tedna s Francijo podpisala dvostranski obrambni sporazum. Prizadevanja za krepitev varnosti Moldavije sledijo naraščajočim napetostim med Kišinjovom ter proruskimi separatisti v samooklicani Pridnestrski republiki in Moskvo.

Moldavija trenutno kot največjo grožnjo vidi Rusijo. V času vojne v sosednji Ukrajini so namreč odnosi med Rusijo in Moldavijo, ki ima od junija 2022 status kandidatke za članstvo v EU, zelo napeti. Obstajajo tudi bojazni, da bi lahko bila država po Ukrajini druga tarča ruskega napada.


Najbolj brano