Ciper doseglo več kot 260 prebežnikov

Ciprska obalna straža je minulo noč pred otokom rešila 263 prebežnikov s prenatrpanih čolnov in jih prepeljala na varno. Skupno je od konca tedna Ciper in s tem Evropsko unijo doseglo 739 prebežnikov, poroča ciprska radiotelevizija RIK.

NIKOZIJA > Pri prebežnikih gre večinoma za Sirce, med njimi je veliko otrok. Zaradi povečanega števila migrantov so sprejemni centri vse bolj prenatrpani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na pobudo predsednika Cipra Nikosa Hristodulidesa se je v torek sestal svet za nacionalno varnost. Podrobnosti srečanja niso razkrili, je pa časnik Filelefteros je danes poročal, da bo Nikozija prosila Bruselj, da sprejme z Libanonom podoben dogovor kot z Egiptom. EU se je namreč z Egiptom z luči povečanega števila migrantov dogovorila o okrepljenem sodelovanju in finančni pomoči v višini 7,4 milijarde evrov.

Statistike Evropske unije kažejo, da je delež prebežnikov, ki zaprosijo za azil na Cipru, glede na število prebivalstva daleč najvišji v EU. Od začetka leta je otok doseglo več kot 3000 migrantov.


Najbolj brano