Cena plina v Evropi prvič po več kot letu in pol pod 26 evrov

Cena zemeljskega plina z nizozemskega vozlišča TTF se je danes prvič po letu in osmih mesecih spustila pod 26 evrov na megavatno uro. Okoli 17. ure po srednjeevropskem času je bilo treba za megavatno uro odšteti 25,18 evra. Nazadnje je bilo treba manj kot 26 evrov na megavatno uro plačati konec septembra 2021.

 Foto: STA
Foto: STA

LONDON > Strokovnjaki padanje cen pripisujejo presežni ponudbi in ne izključujejo nadaljnjega padanja cen.

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra, potem ko je bil konec avgusta dosežen cenovni rekord s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU.

Kot odgovor na skokovito rast cen so se članice EU med drugim dogovorile za dinamično omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Mehanizem, o katerem so članice unije dogovor po dolgotrajnih usklajevanjih dosegle decembra lani, se je začel uporabljati sredi februarja.

Prav tako razmeroma mila zima ni pretirano izpraznila podzemnih skladišč plina, zdaj pa poteka njihovo pospešeno polnjenje pred naslednjo jesensko-zimsko sezono. Cilj EU je doseči vsaj 90-odstotno zapolnjenost skladišč plina na začetku naslednje zime, trenutno je ta že pri več kot 66 odstotkih.


Najbolj brano