Brnabić za 2. junij razpisala lokalne volitve v Beogradu, opozicija grozi z bojkotom

Predsednica srbske skupščine Ana Brnabić je v sredo za 2. junij razpisala volitve v beograjsko mestno skupščino. Lokalne volitve v Beogradu bodo ponovili, ker nobena od strank ni osvojila večine v skupščini. Vladajoča koalicija s SNS na čelu pred razpisom volitev ni izpolnila ključne zahteve opozicije, zato ta grozi z bojkotom volitev.

BEOGRAD > Preden je Brnabić razpisala nove lokalne volitve v Beogradu, je opozicija s koalicijo Srbija proti nasilju (SPN) na čelu postavila tri zahteve. Zahtevali so ustanovitev neodvisne komisije, ki bo pred ponovljenimi volitvami pregledala volilni imenik, dostop do javnega servisa za vse sodelujoče na volitvah in to, da hkrati z volitvami v Beogradu potekajo tudi lokalne volitve v več kot 80 drugih mestih in občinah, kjer niso potekale že v decembru.

Brnabić je že v začetku tedna sporočila, da bo vladajoča koalicija izpolnila dve od treh zahtev. Privolila je v oblikovanje neodvisne komisije in dostopnost javnega servisa, medtem ko je razpis lokalnih volitev v preostalih mestih in občinah zavrnila.

Te zahteve po besedah Brnabić niso izpolnili, ker posega v demokratične norme in principe, saj bi s tem nekomu na silo skrajšali ali podaljšali mandat.

Vidni predstavnik SPN Miroslav Aleksić je po pisanju srbskega časnika Danas v sredo dejal, da je potek lokalnih volitev v vseh mestih in občinah na isti dan kot v Beogradu edina rešitev za to, da se ne ponovi volilna kraja ali preseljevanje volivcev iz mesta v mesto. Po njegovem prepričanju vladajoča koalicija te ključne zahteve ni izpolnila, da bi lahko nadaljevala z volilnimi manipulacijami, kot so to storili 17. decembra.

"Oblasti so izbrale, da gredo na volitve brez opozicije," je še sporočil Aleksić. Dodal je, da ima vladajoča koalicija še vedno čas do 18. aprila, da spremeni zakon o lokalnih volitvah, s katerim bi omogočili, da bi hkrati z volitvami v Beogradu potekale tudi lokalne volitve v drugih mestih.

Vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića je na decembrskih volitvah v beograjsko mestno skupščino skupaj s Socialistično stranko Srbije (SPS) Ivice Dačića sicer osvojila 54 mandatov, kar je pomenilo, da je v 110-članski skupščini potrebovala še dva člana za oblikovanje večine, ki pa ju niso dobili.

Poleg tega, da SNS v Beogradu ni uspelo oblikovati večine, je opozicija pred tem že večkrat pozvala k razpisu novih volitev v prestolnici. Volitve so namreč zaznamovale obtožbe o domnevnih nepravilnostih, o katerih so poročali tako domači kot tuji opazovalci.

V Srbiji so 17. decembra potekale tudi predčasne parlamentarne volitve in volitve v številnih drugih mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini. Na vseh ravneh je slavila SNS.


Najbolj brano