Borrell in Lenarčič: Izrael naj preišče napad na humanitarce in izpolni resolucijo VS ZN

Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič Izrael pozivata k preiskavi napada, v katerem je bilo ubitih sedem humanitarcev, in kaznovanju odgovornih. Od izraelskih oblasti terjata tudi uresničitev resolucije VS ZN z zahtevo po prekinitvi ognja in ukrepov, ki jim jih je naložilo Meddržavno sodišče.

BRUSELJ > Smrt sedmerice humanitarnih delavcev organizacije World Central Kitchen, ki so ljudem v palestinski enklavi dostavljali hrano, sta Borrell in Lenarčič označila za grozljivo. Pričakujeta, da bo Izrael hitro izpolnil obljubo temeljite preiskave ponedeljkovega napada in ukrepanja proti odgovornim.

Spomnila sta še na obveznost Izraela po mednarodnem humanitarnem pravu, da vselej ščiti humanitarne delavce, med katerimi jih je od začetka vojne v Gazi oktobra lani že veliko izgubilo življenje.

Pohvalila sta neprecenljivo delo Združenih narodov in vseh humanitarnih organizacij, ki v izjemno slabih razmerah v Gazi dostavljajo pomoč, ki rešuje življenja. "Pozivamo Izrael, naj izpolni obvezo in omogoči varen in neoviran humanitarni dostop do tistih, ki potrebujejo pomoč," sta zapisala v današnji izjavi.

V njej sta znova izrazila pričakovanje EU, da bo Izrael izpolnil 25. marca sprejeto resolucijo Varnostnega sveta z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Unija pričakuje, da bo Izrael v celoti, nemudoma in učinkovito izpolnil tudi ukrepe, ki mu jih je naložilo Meddržavno sodišče v Haagu.

To je že konec januarja v tožbi Južne Afrike, ki Izraelu očita hude kršitve konvencije ZN o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, Izraelu odredilo, da mora poskrbeti za nujno potrebno humanitarno pomoč za ljudi v Gazi. Po nujni vlogi Južne Afrike zaradi lakote je nato sodišče konec marca Izrael pozvalo, da mora nujno pomoč zagotoviti brez odlašanja.

Napad na humanitarce, med katerimi so bili državljani Avstralije, Poljske, Združenega kraljestva, dvojna državljanka ZDA in Kanade ter Palestinec, je v torek sprožil val zgražanja in obsodb. Izrael je priznal odgovornost za njihovo smrt, a naj bi šlo za tragičen incident in nenameren napad.

Po podatkih mednarodne raziskovalne skupine Aid Worker Security Database je bilo v vojni v Gazi do ponedeljkovega izraelskega napada ubitih najmanj 196 humanitarnih delavcev.


Najbolj brano