Ameriški predsednik Joe Biden se je pred volitvami pridružil TikToku

Ameriški predsednik Joe Biden se je v luči predsedniških volitev, ki bodo to jesen, pridružil družbenemu omrežju TikTok, s čimer naj bi želel doseči zlasti mlade volivce. Poteza je poskrbela tudi za nekaj dvignjenih obrvi, saj je ameriška vlada v zadnjih letih pogosto izražala zaskrbljenost glede omrežja v lasti kitajskega podjetja.

WASHINGTON > Joe Biden je včlanitev na TikTok v nedeljo najavil s 26-sekundnim posnetkom, v katerem se je v lahkotnem tonu dotaknil različnih tem, od politike do lige ameriškega nogometa NFL. Šalil se je tudi na račun teorije zarote, ki se glede morebitnega poskusa vplivanja zvezdnice Taylor Swift na podporo Bidnu širi na ameriški desnici.

Platforma, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, se sicer v zadnjih letih sooča z ostro kritiko zlasti s strani republikancev, pa tudi demokratov. Bojijo se tako, da bi Peking omrežje uporabljal za širjenje propagande kot za zbiranje podatkov. Zaradi varnostnih skrbi so številne zvezne države in tudi zvezna vlada TikTok prepovedale na uradnih napravah svojih uslužbencev.

Tudi v Beli hiši so v ponedeljek priznali, da imajo še vedno pomisleke glede med mladimi zelo priljubljene platforme. “Še vedno obstaja zaskrbljenost glede uporabe TikToka na vladnih napravah in ta politika se ne spreminja,” je dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre pa je dodala, da sicer ne smejo komentirati vprašanj, povezanih z volilno kampanjo, se pa po njenih besedah zavedajo skrbi, da bi platforme, kot je TikTok, lahko širile dezinformacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Najbolj brano