Zmaga tudi domačinu

Planinsko društvo Tolmin je v nedeljo Soča outdoor festival odprlo s tekmo slovenske orientacijske lige na srednji razdalji. Prireditelj so se veselili zmage Natana Maja Poženela v članski B skupini.

Mengore nad Tolminom je raziskovalo 109 orientacistov. Foto: Andrej Šorli
Mengore nad Tolminom je raziskovalo 109 orientacistov. Foto: Andrej Šorli

TOLMIN > Orientacijska sekcija Planinskega društva Tolmin pod vodstvom Mirande Ortar je ob tej priložnosti prvič predala v uporabo nov orientacijski zemljevid območja hriba Mengore nad Tolminom. Na tekmi slovenske orientacijske lige se je pomerilo 109 tekačev vseh starostnih kategorij. Borile so se ekipe iz osmih klubov.

Po pričakovanjih sta pokala za prvo mesto v moški in ženski elitni kategoriji šla v vitrine cerkljanskega Azimuta. Tekmovalci v najboljši skupini so se morali soočiti s 3700 metri prebijanja skozi brezpotja, pri tem pa so premagali 235 metrov višinske razlike. Med moškimi je z nalogo najhitreje opravil Cerkljan Matjaž Štanfel, ki se je spustil pod mejo 40 minut (39,55). Drugo mesto je osvojil Žan Ravnikar iz Komende (42,06), tretje pa še en član Azimuta, Peter Tušar (43,06).

Najmočnejšo skupino deklet je čakalo 3008 metrov preizkušenj z zemljevidom in kompasom v rokah. Pri tem so premagale 195 metrov višinske razlike. Najhitrejša je bila članica Azimuta Nika Poljanšek (53,28). Drugo mesto je osvojila Zala Zavrl (Komenda, 1:05,02, tretje pa Ana Pribaković Borštnik (Tivoli, 1:07,25).

Tolminski gostitelji so se veselili zmage Natana Maja Poženela v članski B skupini, ki se je soočila z 2540 metri divjine in s 175 metri višinske razlike. Poženel je prišel v cilj v 34 minutah - 27 sekund pred Domnom Kavčičem iz Komende. Bron si je priboril Julijan Kavčič (Azimut, 42,53). V ženski B skupini je po 2250 metrih in 175 metrih višinske razlike slavila tekačica Komende Katja Babič (32,48) pred Cerkljanko Tejo Tušar (35,44).

Naslednja tekma v orientacijskem teku na Primorskem bo obenem tudi največja prireditev te vrste pri nas v drugem delu sezone. To bo tradicionalni mednarodni Cerkno cup, ki bo trajal pet dni, začel pa se bo 22. avgusta.

Rezultati

Slovenska orientacijska liga Mengore, ostali zmagovalci po kategorijah, odrasli, tekmovalci veterani U-35: 1. Aleš Poljanšek (Azimut Cerkno) in Ana Plavčak (ŠOK); začetniki: Maja Tušar; U-50: Silvij Močnik; U-60: Vlado Sedej (vsi Azimut); rekreativci - Špela Čopi (PD Tolmin) in Žiga Groff (Azimut).

Otroci začetniki - Brina Gantar in Anže Obid (oba Azimut); U-14: Nejc Turk in Vita Malus (oba Komenda); U-12: Rok Bogataj in Neža Obid; U-10: David Sedej (vsi Azimut) in Brina Kolner (Komenda).


Najbolj brano