Žakljevi študenti dvignili pokal

Postojnski košarkarski trener Andrej Žakelj je te dni s presenetljivo osvojitvijo superpokala regionalne košarkarske lige le še potrdil svoj trenerski talent. Ni prav veliko trenerjev, ki so večkrat premagali trenerskega maga Željka Obradovića.

Andrej Žakelj (peti z leve v rdeči majici) je osvojil regionalno 
košarkarsko lovoriko. Foto: Aba/Dragana Stjepanović
Andrej Žakelj (peti z leve v rdeči majici) je osvojil regionalno košarkarsko lovoriko. Foto: Aba/Dragana Stjepanović

PODGORICA > Kot pomočnik trenerja je Andrej Žakelj debitiral na Slovanu, ko je leta 2006 končal igralsko kariero, samostojno je ekipo prvič vodil leta 2015, ko je prevzel Lastovko Domžale, ki je pozneje predala prvoligaško licenco novoustanovljenemu KK Primorska. V obeh klubih si je Postojnčan utrjeval trenersko ime: z Lastovko se je prebil v finale pokala proti Krki, s Primorsko pa je v pomanjkanju denarja in z razpolovljeno ekipo konec leta 2019 in leta 2020 do propada uspešno krmaril skozi čeri tako v regionalni ligi Aba kot v domačem prvenstvu. Mesec dni pred izbruhom covida-19 je s sedmerico igralcev premagal Olimpijo in osvojil pokalno tekmovanje.

Tam so ga opazili Črnogorci. S prihodom v svežega člana elitne lige ABA, podgoriškega KK Studenski centar (SC), ki ga finančno podpira kralj banan Izet Rastoder, je pristal v ospredju, saj je dve leti zapored brez težav obstal v ligi. Z zatonom Mornarja iz Bara pa je SC za Budućnostjo v zadnjih mesecih postal drugi črnogorski klub. Vsem na očeh je bil, ko je v minuli sezoni v četrtfinalu na trnih do konca držal beograjski Partizan pod taktirko Željka Obradovića. Na prvi tekmi so ga študenti celo ugnali.

V sredo so naredili še korak naprej v sklepnem dejanju turnirja za superpokal lige ABA, prvem po treh letih premora. V dvorani Morača so v finalu premagali Partizan s 83:81. Za Studentski centar je to prva lovorika v regionalni ligi. Beograjčani so še dve minuti pred koncem vodili z 81:73, a je nato Studentski centar z delnim izidom 10:0 prišel do popolnega preobrata in nepričakovane zmage. Odločilni koš je dosegel Borna Kapusta s trojko pet sekund pred koncem. Glavna igralca finala sta bila sicer Američana: pri zmagovalcih Aubrey Dawkins z 18 točkami, pri Partizanu pa Kevin Punter (pred tedni je bil blizu prestopa v Barcelono) s 23. SC je na poti do finala ugnal FMP (93:75) in Budućnost (69:63).

“Najprej čestitam fantom. Kot trener lahko samo uživam v njihovem pristopu k igri. Trenirajo dobro, zato rezultat ne bi smel izostati. Tekma je bila zanimiva, v končnici nam je nekoliko zmanjkalo moči, ampak z željo, bojevitostjo in nekaj sreče smo uspeli zmagati. Kadar imamo pravo energijo lahko enakopravno igramo z vsemi. Po tej zmagi se kar malo bojim začetka ligaškega tekmovanja, saj bo treba pozabiti na ta naslov in se osredotočiti na nove tekme,” je brez prevelike evforije povedal Žakelj.

Budućnost je v domači dvorani osvojila tolažilno tretje mesto. Košarkarji Cedevite Olimpije so turnir končali na zadnjem, osmem mestu, v boju za sedmo so po podaljšku izgubili proti beograjski ekipi FMP. Tako so v Črni gori nanizali tri zaporedne poraze. Ljubljančani so tekmovanje v ponedeljek odprli s porazom proti Igokei s 65:75, nato pa so izgubili še proti Megi s 75:88.


Najbolj brano