Zadnji zavoji Štefana Hadalina

Kranjska Gora bo 9. in 10. marca prizorišče tradicionalnega Pokala Vitranc - veleslalomske in slalomske tekme svetovnega pokala v moškem alpskem smučanju. Za odličje v skupnem seštevku sezone v veleslalomu se bo boril Žan Kranjec, zadnje tekmovalne zavoje pa bo naredil Štefan Hadalin.

V Kranjski Gori bo še zadnje tekmovalne zavoje v karieri naredil 
Štefan Hadalin. Foto: Igor Mušič
V Kranjski Gori bo še zadnje tekmovalne zavoje v karieri naredil Štefan Hadalin. Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA > Kranjska Gora bo zadnja postaja karavane moškega svetovnega pokala pred finalom sezone v avstrijskem Saalbachu. V središču pozornosti bo sobotni (9. marca) veleslalom, v katerem se je sposoben za mesto na odru za najboljše boriti Žan Kranjec iz Bukovice pod Krvavcem, ki ta čas brani tretje mesto v skupnem seštevku sezone svetovnega pokala v tej disciplini.

Če bi imel več sreče z zdravjem, bi bil naš adut tudi član SK Dol Ajdovščina, Vrhničan Štefan Hadalin. S Kranjcem je med letoma 2018 in 2023 tvoril par, ki je redno osvajal točke svetovnega pokala v tehničnih disciplinah in je slovensko moško alpsko smučanje v slalomu in veleslalomu držal na zemljevidu alpsko razvitih držav. Še v lanski sezoni je Hadalin segel do devetega mesta na tekmah svetovnega pokala v veleslalomu in do 14. mesta v slalomu. Žal je Štefan po letošnjih težavah z zdravjem in rezultati v začetku tega meseca uradno zaključil športno pot. Na snegu bo to simbolično storil 9. marca v Kranjski Gori z nekaj veleslalomskimi zavoji. Z njegovim odhodom Slovenija izgublja edinega preostalega (0b Kranjcu) smučarja, ki je v tehničnih disciplinah svetovnega pokala sposoben osvajati točke.

Program

Program Pokala Vitranc se bo začel 8. marca ob 16. uri s humanitarnim memorialom Draga Grubelnika v veleslalomu na smučišču nad hoteli. Dan kasneje bo na vrsti veleslalom svetovnega pokala. Med premorom bo nastopil ansambel Saša Avsenika. Zvečer bo koncert v središču Kranjske Gore. Najuglednejši glasbeniki bodo Čuki, Kingston, Natalija Verboten, Špela Grošelj in Miran Rudan. 10. marca bo med prvim in drugim tekom slaloma v ciljni areni pel Vili Resnik. Nakup vstopnic za Pokal Vitranc je že mogoč na spletni strani pokala.

Na srečo ostajajo kranjskogorski organizatorji konkurenčni med prireditelji največjih tekem. Generalni sekretar pokala Vitranc Srečko Medven je bil ta teden na javni predstavitvi pokala Vitranc optimist: “Vremenske razmere sicer niso ugodne, ker imamo pomlad sredi zime, vendar trenutno razmere na tekmovalni progi še niso kritične. Rabili bi vsaj nekaj sodelovanja vremena z nizkimi temperaturami, a je časa za to dovolj. Snežna kontrola FIS je 29 februarja, od tekme pa nas ločijo trije tedni.”

Kakovost tehničnih delavcev v Kranjski Gori spoštujejo vsi - od tekmovalcev do vodstva tekmovanj v svetovnem pokalu, a bo treba kaj postoriti tudi na infrastrukturi, če želi najbolj ugledno slovensko smučišče po letu 2026, ko se bo delal nov koledar svetovnega pokala, še ostati na njem. To bi bilo izredno pomembno za financiranje slovenskega tekmovalnega smučanja in za perspektivo našega zimskega turizma.

Ta čas je glavna pomanjkljivost Kranjske Gore premalo zmogljiv sistem za proizvodnjo in skladiščenje tehničnega snega. Če bi ga (kot ga ima Trbiž) premogli, bi bila ob tekmovalnem poligonu Podkoren na voljo tudi zasnežena ogrevalna proga, ki počasi postaja že del zahtev za smučanje na najvišji ravni. S trenutno tehniko v pomladanskih razmerah prireditelji v Kranjski Gori te ponudbe alpski karavani niso mogli zagotoviti.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je na predstavitvi pokala Vitranc nakazal pot k nujni naložbi. Napovedal je približno 30 milijonov evrov vreden razpis ministrstva, ki bo namenjen obnovi športne infrastrukture v lokalnih skupnostih.


Najbolj brano