Za huligane predlagajo desetletno prepoved udeležbe na športnih prireditvah

Prihajajo drugačni časi za najhujše kršitelje javnega reda na športnih prireditvah. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Darijo Levačić je po posvetu o nasilju na športnih prireditvah napovedal strožje ukrepe za huligane. V novi zakonodaji je tako predlog desetletne prepovedi udeležbe na športnih prireditvah za najhujše kršitelje javnega reda.

Darijo Levačić Foto: MNZ
Darijo Levačić Foto: MNZ

LJUBLJANA > V pripravi je osnutek zakona o nalogah in pooblastilih policije. Julija bo šel v medresorsko usklajevane, sprejet naj bi bila predvidoma konec leta. Ukrepi za kršitelje bodo strožji. Podaljšala naj bi se prepoved udeležbe na športnih prireditvah za najhujše kršitelje z dveh na deset let, tudi približevanje športnemu objektu. “Povišujejo se najnižja zagrožena kazen s 300 na 800 evrov, najvišja možna pa z 800 na 5000 evrov. Slednje bi bilo denimo možno v primeru topovskega udara,” je po posvetu vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Darijo Levačić.

Prepoved udeležbe posameznikom na športnih prireditvah bodo lahko kontrolirali z javljanji pred in tudi med prireditvami na policiji, sezname imajo varnostne službe. Po besedah Levačića je sicer med posvetom ministrstvo za pravosodje ocenilo, da je desetletna prepoved previsoka in nesorazmerna kazen. Povišanja denarnih kazni pa niso bila vprašljiva. Pri spreminjanju zakonodaje so se zgledovali tudi po tujih praksah, delno tudi angleških, kjer so se s temi pojavi začeli srečevati in področje tudi urejati že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ničelna toleranca do izgrednikov

“V zadnjih letih tudi pri nas vse pogosteje prihaja do izgredov na športnih prireditvah, predvsem na nogometnih tekmah. Vanje so vključeni organizirani pripadniki navijaških skupin. Naša prednostna naloga je, da to področje uredimo, pri tem pa imamo ničelno toleranco do izgredov in izgrednikov. Ti želijo z določenimi dejanji doseči večjo prepoznavnost znotraj navijaške skupine ali pa v odnosu do druge. Mladi so tu najbolj ranljiva skupina," je povedal Levačić.

S predlogom nove zakonodaje se širijo tudi pristojnosti policije. "Ko bo nekdo zaloten pri prižiganju ali metanju pirotehnike, bo lahko policija ukrepala tudi naknadno v primeru pobega. Tega sedaj ne more, mora dobiti kršitelja na kraju dejanja. Policija bo tako lahko tudi ustavila navijače in zasegla predmete upravljavcu vozila. V praksi bodo morale varnostne službe bolj natančno izvajati vse ukrepe in naloge, ki so navedene v odločbi upravne enote ob dovoljenju za izvedbo dogodka. Če organizator ne bo izpolnjeval pogojev, prireditve ne bo,” je bil jasen Levačić.

Pirotehnika pride na stadione pod oblačili

Na tekmah pirotehnika ni dovoljena, a jo na stadione prinesejo pod oblačili, v torbah, pa tudi že pred tekmo. "Stoodstotno je to v celoti težko preprečiti. Včasih imajo huligani tudi pomoč med posamezniki v varnostnih službah, med hišniki in podobno. Torej se lahko stori veliko več kot doslej, treba je dosledno pregledati stadion pred tekmo. Tega pred dvobojem med Muro in Mariborom nedavno v slovenski ligi ni bilo. Na Hrvaškem pa so v podobnem primeru našli cele torbe pirotehnike in drugih nedovoljenih predmetov," je nanizal Levačić.


Najbolj brano