Slovenija ne kotira visoko, na stavnicah šele na 22. mestu

V petek ob 21. uri se bo v Münchnu z obračunom med Nemčijo in Škotsko začelo 17. nogometno evropsko prvenstvo. Naslov na njem bo branila Italija, ki tokrat ne sodi med glavne favorite, tako kot niti Slovenija, ki bo na zaključnem turnirju stare celine nastopila drugič, prvič je bila med evropsko elito pred 24 leti.

Prebujeni veteran Josip Iličić je očitno spet adut selektorja 
Matjaža Keka. Foto: Martin Metelko
Prebujeni veteran Josip Iličić je očitno spet adut selektorja Matjaža Keka. Foto: Martin Metelko

Izbranci Matjaža Keka so danes že v Nemčiji oziroma v Wuppertalu, kjer bo njihova baza med EP. Na Brdu pri Kranju so opravili intenzivne priprave ter odigrali dve pripravljalni tekmi z Armenijo (2:1) in Bolgarijo (1:1). Ti sta bili zadnji test pred preizkušnjami v Nemčiji, kjer Slovence 16. junija v Stuttgartu čaka tekma proti Danski, 20. junija v Münchnu proti Srbiji, 25. junija pa v Kölnu proti Angliji.

Nesporni favorit skupine C je Anglija, ki je ob Franciji, Portugalski in Nemčiji tudi resen kandidat za naslov. Večina tistih, ki napovedujejo razplete v skupinah, je Slovence uvrstila na zadnje mesto v skupini, a so Kekovi fantje odločeni, da se bo “tudi njih kaj vprašalo.”

Delitev denarne pogače

Zmagovalcu bo pripadla tudi denarna nagrada, maksimalen znesek, ki ga lahko dobi iz denarnega sklada, je 28,25 milijona evrov. Evropska nogometna zveza je sicer reprezentancam za uvrstitev na EP namenila po 9,25 milijona evrov, zmaga bo prinesla milijon, remi pa pol milijona evrov. Preboj v osmino finala prinaša 1,5 milijona, v četrtfinale 2,5 milijona, v polfinale štiri milijone, poraženec v finalu bo dobil pet milijonov, zmagovalec pa osem milijonov evrov.

Preostale skupine in sistem tekmovanja

Na EP bo skupno nastopilo 24 ekip. V skupini A bodo Nemčija, Škotska, Madžarska in Švica, v skupini B Španija, Hrvaška, Italija in Albanija, v skupini D Poljska, Nizozemska, Avstrija in Francija, v skupini E Belgija, Slovaška, Romunija in Ukrajina, v skupini F pa Turčija, Gruzija, Portugalska in Češka.

V osmino finala bodo napredovale prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine ter štiri najboljše tretjeuvrščene. Izločilni boji se bodo začeli 29. junija, finale pa bo 14. julija v Berlinu.

Velik obisk na desetih prizoriščih

Berlinski olimpijski stadion je eno od desetih prizorišč, tekme bodo gostili še München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Köln in Leipzig. Organizatorji pričakujejo polne stadione, saj so bile vstopnice vroča roba. Ocenjujejo, da bo 51 tekem obiskalo 2,7 milijona ljudi.

Še več ljudi bo zunaj stadionov. Vsako mesto, ki bo gostilo tekme, bo imelo navijaške cone, v katerih bo skupaj prostora za 12 milijonov navijačev.

Angleži, Francozi, Nemci ... 22. Slovenija

Med temi bo ogromno Angležev, ki nestrpno čakajo na veliko lovoriko po zdaj že davnem svetovnem prvenstvu iz leta 1966. Na prejšnjem EP so prišli do finala, zdaj si - kljub določenemu primanjkljaju v obrambi - želijo še stopničko višje. Tja si želi po 24 letih tudi Francija. “Tako kot druge države imamo tudi mi potencial za pot do konca. Toda nikakor ne smemo prehitro razmišljati o polfinalu ali finalu,” je opozoril selektor Francije Didier Deschamps.

Svoje načrte ima nadarjena in kakovostna portugalska zasedba, kljub nekaterim dvomom pa si tudi gostitelji veliko obetajo od ekipe, ki pod vodstvom Juliana Nagelsmanna dobiva rep in glavo. “Občutek imam, da lahko osvojimo naslov prvaka. In v veliko primerih je moja intuicija kar dobra,” je dejal Nagelsmann. Svoje bodo vendarle želeli povedati tudi Italijani, ki imajo lepe spomine iz Nemčije, leta 2006 so prav tam postali svetovni prvaki. Poznavalci možnosti dajejo tudi Špancem, Belgijcem, Nizozemcem ... Slovenci na stavnicah sodijo na 22. mesto od 24, za njo sta le debitantka na EP Gruzija in Albanija.

Veliko zvezdnikov

Večina reprezentanc ima v svoji ekipi vsaj enega mednarodno uveljavljenega nogometaša. Tudi Slovenija z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom sodi med te, a vendarle so bolj izpostavljeni nekateri drugi. V prvi vrsti Francoz Kylian Mbappe, ki bo glavno napadalno orožje galskih petelinov, Harry Kane in Jude Bellingham, od katerih Angleži tudi veliko zahtevajo v napadalnem pogledu, pri Portugalcih je neuničljivi 39-letni Cristiano Ronaldo, ki zaradi “dolgoživosti” podira rekord za rekordom. Pri Nemcih mnogi izpostavljajo Jamala Musialo, pri Belgijcih predvsem Kevina de Bruyneja, pri Nizozemcih Xavija Simonsa, pri Špancih Rodrija in Lamina Yamala ... Tu je še cela vrsta izvrstnih nogometašev, ki jih ne manjka niti v slovenski skupini, ob že omenjenih Angležih je v danski vrsti visoki, močni napadalec Rasmus Hoejlund, v srbski pa tudi neugoden in fizično močan Aleksandar Mitrović.

Za varnost bo poskrbljeno

Če bodo zgoraj omenjeni igralci pomenili nevarnost za tekmece, se organizatorji borijo z drugimi vrstami nevarnosti. Nemčija se intenzivno pripravlja na številne grožnje, kot so terorizem, huliganstvo in kibernetski napadi. Nemška ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je deset dni pred začetkom EP poudarila, da v varnostnem pogledu vse napreduje zelo dobro. “Policija bo močno prisotna na vseh območjih, kjer bo v gibanju večje število ljudi. To bo zahtevalo velik napor za policijo, ampak je ključno za turnir.” Varnostno vprašanje je še posebej v ospredju zaradi napetih razmer z velikima konfliktoma v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.


Najbolj brano