Nemčija, Slovenci prihajamo! (FOTO)

Nemčija, Slovenci prihajamo. Slovenski nogometaši so se po letu 2000 še drugič uvrstili na evropsko prvenstvo. V Stožicah so z 2:1 ugnali Kazahstan in potrdili drugo mesto v kvalifikacijski skupini H za Dansko. Slovenija gre torej naprej, kam pa jo bo vodila pot prihodnje poletje, bo znano po žrebu 2. decembra, ko bo dobila tekmece v skupinskem prvenstvu stare celine.

 Foto: Luka Vovk
Foto: Luka Vovk

LJUBLJANA > V Stožicah je bilo sicer vse pripravljeno za slovensko veselico. Domači privrženci so ob glasni skupinici kazahstanskih navijačev napolnili stadion tako rekoč do zadnjega kotička. “Kdor ne skače ni Slovenc” je odmevalo že precej pred prvim sodnikovim žvižgom Poljaka Szymona Marciniaka, ki je že delil pravico na vseh najpomembnejših mednarodnih tekmah. Tudi obračun v Ljubljani je imel svojo težo, kar je bilo čutiti na znova vse prej kot optimalni zelenici v Stožicah. Precej je bilo obojestranskih napak kot posledica napetosti in morda tudi prevelike želje.

Slovenija : Kazahstan 2:1 (1:0)
Stadion Stožice, gledalcev 16.432, sodnik Marciniak (Poljska). Strelci - 1:0 Šeško (41, 11 m), 1:1 Orazov (48), 2:1 Verbič (86).
Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (od 87. Drkušić), Mlakar (od 72. Verbič), Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović (od 90. Gorenc Stanković), Šporar (od 87. Kurtić), Šeško. Selektor: Matjaž Kek.
Kazahstan: Šackij, Malij, Alip, Bistrov, Kuat (od 64. Kenesov), Česnokov (od 81. Tapalov), Samorodov, Vorogovskij, Orazov, Bejsebekov (od 81. Sviridov), Maročkin, Selektor: Magomed Adijev.
Rumeni karton - Vorogovskij.

Matjaž Kek je stavil na preverjeno, ali če hočete srečno enajsterico, ki mu je prinesla štiri zaporedne zmage v teh kvalifikacijah. Tokrat bi za uresničitev sanj zadostoval že remi. Posamična kakovost je bila opazno na slovenski strani, a gostitelji zlepa niso mogli naravnati merilnih naprav, bodisi pri zaključnih strelih bodisi podajah na polovici Kazahstancev, ki so se srčno borili in iskali kakšen protinapad po odvzeti žogi. Prav veliko priložnosti za izlet proti vratom Jana Oblaka niso dobili. Islam Česnokov je bil po podaji neoviran v kazenskem prostoru, a je žogo bolj kot ne podal slovenskemu kapetanu, ki se mu je po slabe pol ure vseeno vpisala prva obramba. Na drugi strani je kazahstanski čuvaj mreže ob stopnjevanju slovenskega pritiska le upal, da bodo njegovi soigralci v obrambi ohranili pozornost do odmora in bodo domači aduti še naprej površni.

Slovenci so zbirali žal le kote, Kazahstanci so prvi strel z zastavice dočakali v 37. minuti, ko je imel prste vmes tudi član Kopra Ramazan Orazov. Prav v podaljšani akciji, ki je sledila kotu, je bilo najbolj vroče pred slovenskim vrati, v katerih je bila za vsak primer vendarle Oblakova varovalka. Stožice so za hip zadržale dih ob njegovi obrambi, potem pa izbruhnile. Ob prodoru Petra Stojanovića so sprva zaman zahtevale enajstmetrovko. Zdelo se je, da kljub protestom slovenske klopi ne bodo uslišane. Po določenem času pa so sodniki iz sobe za video asistence vendarle pozvali Marciniaka na ogled posnetka. Ni trajal dolgo. Poljak se je na veselje domačih odločil za najstrožjo kazen, za povrh je Jan Vorogovski, ki je zakrivil enajstmetrovko, prejel rumeni karton, a medtem se je pozornost domačih navijačev že preusmerila na strelca. Benjamin Šeško je ohranil hladno kri in pred odmorom zanesljivo popeljal Slovenijo v vodstvo ter še en velik korak bližje evropskemu prvenstvu.

Kazahstanci pa v drugem polčasu niso želeli biti le statisti na slovenski zabavi. Iz slačilnic so prišli odločno in takoj dosegli izenačujoči zadetek. Zabil ga je prav nogometaš, ki dobro pozna tudi slovenske zelenice Ramazan Orazov. Kazahstanci so se opogumili in poskušali izkoristiti psihološki trenutek, preden bi gostitelji znova vzpostavili nadzor nad dogajanjem. Adam Gnezda Čerin je iz prostega strela nevarno zapretil, a to pot Idrijčan ni bil tako natančen kot oktobra v Belfastu ali pa Erik Janža v petek na Danskem. Vseeno so gostitelji znova prevzeli niti igre, pred vrati gostov je bilo vse bolj vroče, a so se Kazahstanci v gneči rešili, pri čemer pa še zdaleč niso izgubili upanja na presenečenje.

Vse je bilo še možno, kar so nemara začutili tudi slovenski nogometaši, ki so morali s pomočjo navijačev prebroditi tudi slabše trenutke. Odrešilnega drugega gola vseeno ni bilo. Kek je odlašal z menjavami, prvo je opravil 20 minut pred koncem, ko je vstopil Benjamin Verbič. In prav član Koebenhavna je zabil zmagoviti zadetek za izbruh navdušenja v Stožicah, ki so zabeležile rekordni obisk.


Najbolj brano