Teniški eksperiment z WTA turnirjem na Trgu republike se ni posrečil. Je to nova priložnost za Portorož?

Čeprav je imela tlakovano pot do finala ali celo druge zaporedne zmage na turnirjih serije WTA 125, je Tamara Zidanšek pokleknila na predzadnji stopnički teniškega turnirja Zavarovalnica Sava v Ljubljani. Članica TK Koper je morala premoč priznati skoraj 100 mest nižje uvrščeni igralki, Turkinji Zeynep Sönmez, ki je slavila uspeh kariere s 6:2 in 6:3.

Tamara Zidanšek Foto: Profimedia
Tamara Zidanšek Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Tamara Zidanšek, ki je prejšnji teden osvojila turnir istega ranga v Bariju v Italiji, je bila v polfinalu slovenskega WTA turnirja najvišje postavljena igralka. Bila je v dobri formi, samozavestna in odločna, žal pa so se ji načrti sesuli kot igrišče na Trgu republike v Ljubljani. Po večdnevnih zapletih zaradi neustrezne podlage na osrednjem igrišču Mima Jaušovec v središču Ljubljane je nadzornica WTA v petek vendarle prižgala zeleno luč za selitev polfinalov na Trg republike. Kot se je izkazalo že po uvodnih izmenjavah, je bila odločitev preuranjena, saj so se na igrišču hitro naredile luknje, tako da so jim morali vzdrževalci popravljati kar med točkami.

Tamara Zidanšek se v takih razmerah ni znašla. Izgubila je po uri in enajstih minutah, od tega je bilo efektivne igre precej manj, saj je bilo po prvem nizu v zraku vprašanje, ali bi se lahko dvoboj nadaljeval v Tivoliju. Turkinja, ki je v sredo že preizkusila igrišče na Trgu republike, na to ni pristala. “Ni bilo fajn, saj sem čutila, da veliko stvari ni bilo v mojo prid. Tekmica je igrišče že poznala, jaz sem bila prvič na njemu,” je po porazu povedala Zidanšek, ki bo od danes na novi razpredelnici WTA med prvimi 80 igralkami na svetu.

Blaž Kavčič

trener Tamare Zidanšek

“Igrišče ni bilo primerno za igro. Odboji žog so bili prenizki, Tamara ni mogla razviti svoje hitrosti in udarcev, hkrati pa se je zaradi lukenj v igrišču bala poškodbe.”

Bolj kritičen do organizatorjev je bil njen novi trener Blaž Kavčič. “Igrišče ni bilo primerno za igro. Verjamem, da so se organizatorji trudili in dali vse od sebe, a žal to ni koristilo Tamari oziroma njeni igri. Odboji žog so bili prenizki, ni mogla razviti svoje hitrosti in udarcev, hkrati pa se je zaradi lukenj v igrišču bala poškodbe. Brez dvoma je Tamara veliko boljša igralka, kot je to pokazal končni rezultat,” je dejal Kavčič. Slabe volje ni skrival niti direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. “Želeli smo narediti nekaj posebnega, edinstvenega, vendar nam žal to ni uspelo. Zaradi selitve na drugo lokacijo nam je zmanjkalo časa za utrditev igrišča. Nihče točno ne ve, kaj je pravi razlog, a dejstvo je, da zadeve nismo izpeljali, kot bi jo morali. Gotovo pa ni bojazni, da bi Slovenija v prihodnje ostala brez turnirja WTA,” je dejal Krušič. Morda pa ponesrečena izvedba selitve turnirja iz Portoroža v Ljubljano spet odpira vrata za vrnitev tenisa v Portorož. Na piranski občini pravijo, da urejajo še zadnje podrobnosti za prevzem lastništva več mesecev propadajočega teniškega kompleksa, ki pa mu bo po vseh tegobah treba vdahniti vsebino. Spet tudi z vrhunskim turnirjem?

Naslov za Španko

Marina Bassols Ribera je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 125 Zavarovalnica Sava v Ljubljani. V finalu je bila boljša od Turkinje Zeynep Sönmez s 6:0, 7:6. Za 23-letno tekmovalko je to prvi naslov na tej ravni turnirjev WTA.


Najbolj brano