Seznam morda le še ni dokončen

Le še slab dan slovensko nogometno reprezentanco loči od potovanja na prizorišče evropskega nogometnega prvenstva. Žal se bo verjetno uresničilo to, kar si je selektor najmanj želel, da bodo končni seznam krojile poškodbe. In to pomembnih členov ekipe. Slovenija pač nima široke izbire kot nogometno večje nacije.

V skoku na tekmi z Bolgarijo je David Brekalo, možna menjava za 
Miho Blažiča. Foto: Luka Vovk
V skoku na tekmi z Bolgarijo je David Brekalo, možna menjava za Miho Blažiča. Foto: Luka Vovk

LJUBLJANA > Petkova odločitev o 26 potnikih na evropsko prvenstvo morda še ni bila dokončna, kajti iz besed selektorja Matjaža Keka po remiju z Bolgarijo je bilo razumeti dvoje: da so nekateri igralci bodisi resno načeti ali pa se zaradi poškodb dodatno varčujejo na treningih. Težava je v tem, da gre za tri pomembne člene izbrane vrste, med katerimi na prvem mestu velja omeniti desnega krilnega igralca Petra Stojanovića, za njim branilca, Koprčana Miho Blažiča in levega krilnega napadalca Benjamina Verbiča. Za Blažiča bi lahko bil enakovredna menjava David Brekalo, ki je v soboto odigral celo tekmo, za preostala dva pa menjave ni. Nedelja torej za selektorja verjetno ni bila preveč spokojna, kljub temu, da so udeleženci Eura dobili prosto. Razumeti ga je bilo, da z morebitno menjavo ne bo čakal do konca tedna ampak se bo odločil še pred odhodom v Nemčijo.

Tudi tekmo proti Bolgarom Slovenija ni začela v najmočnejši zasedbi. Bolgari so hitro povedli, Slovenci hitro izenačili, pobuda je bila na strani slednjih, a manjkala je konkretnost. Previdnejša igra je deloma razumljiva, saj je bilo najpomembneje, da ekipa ostane brez kakšnih novih zapletov s poškodbami. Prekršek nad Kirilom Despodovom je v kazenskem prostoru že v uvodu v tekmo naredil Jaka Bijol. Bolgar je nato prevzel odgovornost in zadel z bele pike.

Slovenija : Bolgarija 1:1 (1:1)

Stadion Stožice, gledalcev 11.037 sodniki: Kardesler (Turčija). Strelca - 0:1 Despodov (4, z 11m), 1:1 Šporar (14). Slovenija: Oblak, Janža (od 71. Balkovec), Bijol, Brekalo, Karničnik, Elšnik, Gnezda Čerin (od 82. Gorenc Stanković), Horvat (od 46. Žugelj), Mlakar (od 61. Lovrić), Šporar (od 61. Iličić), Šeško (od 71. Celar).

Po golu je domača vrsta zagospodarila na igrišču, prihajala v kazenski prostor Bolgarov, vendar ni zmogla pravega zaključnega strela. V 14. minuti pa je po kotu z desne strani le izenačila, iz bližine je z glavo svoj enajsti zadetek v slovenskem dresu prispeval Andraž Šporar. Selektor je v drugem polčasu postopoma začel z menjavami, a kaj bistvenega se ni spremenilo, nevarnejša sta bila le Benjamin Šeško (tudi on se je soočal z zdravstvenimi težavami) in Josip Iličić, oba rezervista. Že v sodniškem dodatku bi lahko Bolgari prišli do zmage, vendar je Filip Krastev preslabo streljal za Jana Oblaka. Končalo se je z remijem, Slovenija bo na prvo zmago proti Bolgariji še morala počakati.

“Po eni strani je v redu, da smo neporaženi, po drugi pa nisem zadovoljen, ker nismo zmagali. Imel sem občutek, da je imelo precej igralcev v glavah samo to, da tekmo preživijo. Začetek je bil res zelo naiven, a smo dobro odgovorili, imeli smo nekaj priložnosti,” je povedal selektor Matjaž Kek in potem še dodatno razgalil svoje skrbi: “Šeško je odigral 70 minut, me pa skrbi, ker nekateri že drugo tekmo zaporedoma niso bili povsem nared. Če ne bo možnosti, da trenirajo na zahtevani ravni, bomo morali menjati izbor. Menjave niso spremenile dinamike na igrišču, šest svežih igralcev bi moralo narediti razliko. Vem, da je termin tekme neugoden, da so treningi naporni, a sem pričakoval več.”

Slovenska vrsta bo v svojo pripravljalno bazo v Wuppertal odpotovala jutri.


Najbolj brano