Roglič pred Kolosejem v Rimu zmagovalec Gira

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je tudi uradno zmagovalec 106. dirke po Italiji. Zadnjo etapo v Rimu je pred Kolosejem varno končal v času glavnine in zadržal 14 sekund naskoka pred tekmeci, potem ko je v soboto po sijajni predstavi zmagal na Svetih Višarjah in oblekel rožnato majico vodilnega.

Primož Roglič po podelitvi v Rimu s sinom Levom Foto: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutter
Primož Roglič po podelitvi v Rimu s sinom Levom Foto: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutter

RIM > Roglič je po prečkanju ciljne črte v času glavnine postal prvi slovenski zmagovalec Gira, Slovenija pa 17. država z zmago na italijanski pentlji. Slovenski kolesarji so s tem osvojili tudi vse tri tritedenske dirke na koledarju.

"Ne zavedam se še vsega, a zagotovo sem užival v trenutku ter po paleti vseh čustev in vsem, kar se je zgodilo včeraj. Na koncu je vedno lepo, ko zmagaš, toda še toliko lepše je vse skupaj po včerajšnjem vzdušju in kolesarjenju po tem spektakularnem mestu. Zelo sem užival," je v prvem odzivu organizatorjem preizkušnje povedal Roglič. "Podpišem se pod to trditev. Kot vselej pravim, je vsaka zmaga posebna in res sem hvaležen, da sem jo dosegel na Giru. To bo za vselej ostalo v mojem spominu," je na vprašanje organizatorjev o zadoščeni pravici glede na potek njegove kariere še dodal Kisovčan.

Zasavec je v Rimu slavil s prednostjo 14 sekund pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). Ta je imel še v soboto 26 sekund naskoka v skupnem seštevku, nato pa je 33-letni Kisovčan kljub sneti verigi pred vrhom slavil s 40 sekundami naskoka in poskrbel za preobrat.

Za Rogliča je bila današnja zmaga 74. v karieri. V tej sezoni je slavil še na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in po Kataloniji, s čimer je nadaljeval niz zmag na največjih enotedenskih preizkušnjah.

Danes je bila v italijanski prestolnici na vrsti le še formalnost in možnost za fotografiranje na ulicah Rima. Zadnji dan Gira pa je v sprinterskem zaključku pripadel Britancu Marku Cavendishu (Astana Qazaqstan). To je bila 162. zmaga v karieri za kolesarja z otoka Man, ki se bo po koncu leta upokojil.


Najbolj brano