Gorski tek na Črno prst praznuje 40-letnico

V prijetnem vremenu, le na vrhu zaradi oblakov ni bilo kaj prida razgleda, so v soboto 103 gorski tekači opravili s sedemkilometrskim vzponom (1300 višinskih metrov) med Podbrdom in Črno prstjo, enim najtežjih in najlepših v Sloveniji. Od prvega je minilo že 40 let.

Bojan Ambrožič je zmagal s prednostjo minute 41 sekund
Bojan Ambrožič je zmagal s prednostjo minute 41 sekund 

GORSKI TEK> V Podbrdu je tamkajšnje planinsko društvo v soboto pripravilo 17. Gorski tek Ivana Anderleta Podbrdo-Črna prst. S številko 17 se teka udeležil gorski reševalec Peter Čufer, ki je edini odtekel vse teke doslej in ki se še dobro spominja prvega teka v Podbrdu, tudi prvega gorskega teka v Sloveniji sploh. Na prvem teku je bil v slabem vremenu na vrhu drugi od treh tekmovalcev, s časom 1:02:10, v soboto pa je tekel 1:15:03.

Dve minuti pred Petrom je prišel na cilj devetletni Žan Drole iz Kuka, ki so mu na startu ponujali spremstvo enega od starejših tekačev, a je Žan ponudbo zavrnil, češ da je spremljevalec prepočasen. Izbral je hitrejšega in na vrh brez slehernih problemov prišel v odličnem času, z izdatno rezervo moči. Še en nastop zasluži posebno pozornost, tek 73-letnega Alberta Lazarja iz Deskel, na cilj je prišel v prej kot poldrugi uri.

Sicer pa je zmagal Bojan Ambrožič (54:24) iz Radovljice pred Anžetom Šenkom (56:05) z Jezerskega in Danijelom Vinčecem (56:36) iz Montinjana pri Kopru, najboljšim Primorcem, ki je postavil svoj osebni rekord. Četrti je bil najboljši domačin Martin Štendler, tudi najhitrejši v posebni konkurenci pripadnikov Gorske reševalne službe.

Zmagovalec je povedal: “Začel sem počasi, ko sem videl, da konkurenca ne more več, pa sem šel naprej v svojem tempu. Mislim, da še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen, prihodnje leto bom poskusil priti v državno reprezentanco. Imam srečo, da ni poškodb in bolezni, forma pa se mi počasi dviguje.”

Zaradi nedeljskega svetovnega prvenstva na Veliki planini je bila konkurenca na tej tekmi, eni najbolj cenjenih v Sloveniji, nekoliko okrnjena. Dve (verjetno najtežji pri nas) tekmi v dveh zaporednih dneh pa sta bili za Mihaelo Tušar iz Cerknega izziv, ki mu je bila zlahka kos. Na Črni prsti je zmagala (1:05:49) pred Gorenjko Uršo Trobec (1:09:30) in sosedo iz Cerknega Edito Gashi (1:10:21), na Veliki planini pa je v odprti tekmi pred uradnim tekmovalnim sporedom svetovnega prvenstva tudi prva pritekla na Gradišče, vrh Velike planine (tudi Urša Trobec si je privoščila dvojni spored, v nedeljo je bila četrta). Kaže, da je Mihaeli dobro delo enotedensko bivanje na višini 1900 metrov v ZDA, kjer se je udeležila svetovnega prvenstva v gorskem maratonu - sama tekma je bila celo na višini 4300 metrov. Na cilju pri Domu Zorka Jelinčiča je bila jedrnata: “Tekla sem svoj tempo, dve minuti hitreje kot lani in štiri minute pred Uršo. Zadovoljna sem.”

Na vrhu so prijatelji strojevodje Emila Droleta iz Podbrda razvili napis, pripravljen ob njegovem srečanju z Abrahamom. ”Že na železnici so mi pripravili takšen transparent, ko sem naredil zadnjo furo. 11. novembra bom namreč šel v pokoj. Danes sem postavil svoj osebni rekord vzpona na Črno prst, sicer pa je bil to moj prvi uradni tek. Priznam, da sem se na to pripravljal, letos sem bil na vrhu enajstkrat,” je povedal slavljenec.

Prvič je bil na Črni prsti Walter Fortarel iz Boljunca, eden najpogostejših obiskovalcev Griže, tržaškega Slavnika nad dolino Glinščice. “Proga je zelo zahtevna in je ne gre podcenjevati. Sem dobro pripravljen, morda malo utrujen od zadnjih vzponov, a zadovoljen z rezultatom. Moj naslednji gorski tek bo sloviti 3 Zinnen v Dolomitih,” je povedal tokrat edini Italijan na teku.

Na Črni prsti in dan pozneje na Veliki planini je tekel tudi Ljubljančan Peter Macuh, profesor informatike, reden udeleženec primorskih tekov. Pripovedoval je o svoji zadnji avanturi, teku ob vznožju Mont Blanca, 98 kilometrih v dežju in žgočem soncu med Courmayeurjem in Chamonixom.

Na teku je sodelovala tudi Zveza slovenskih društev za boj proti raku.

Naslednji primorski gorski tek bo tek na Hleviše (Idrija, 25. septembra), že to soboto, 11. septembra, pa bodo v Povirju pripravili svoj ravninski Kraški tek za člane in šolsko mladino.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano