Po prvakih še srebrni in bronasti

Potem ko so sinoči svojo prvo tekmo v Katarju proti Avstraliji odigrali branilci naslova Francozi, je napočil čas še za druge finaliste zadnjega svetovnega prvenstva v nogometu. Hrvati bodo odprli sredin spored z Marokom, bronasti iz Rusije Belgijci pa ga bodo sklenili na dvoboju s Kanado.

Luka Modrić (z žogo) ima pri Hrvaški še vedno vse v svojih rokah in nogah.   Foto: Profimedia
Luka Modrić (z žogo) ima pri Hrvaški še vedno vse v svojih rokah in nogah.  Foto: Profimedia

DOHA > Četrti dan mundiala v Katarju bodo na delu reprezentance v skupinah E in F, ki se bosta križali tudi v osmini finala. Potencialna izločilna boja, v katerih bodo po napovedih igrale Nemčija, Španija, Belgija in Hrvaška, obetata 5. in 6. decembra poslastici, a svoje izračune imajo tudi tekmeci v skupinskem delu. Največ možnosti za presenečenje v izhodišču ponuja ravno prvi krog, v katerem so se že opekli Argentinci. Favorizirana četverica želi danes vendarle potrditi evropsko moč. Pod drobnogledom bodo predvsem naši južni sosedi, ki bodo vseeno težko ponovili sanjski zaključni turnir izpred štirih let v Rusiji.

Ruska ruleta

Razvoj dogodkov je tam vendarle pokazal, da so v izločilnih bojih opravili z reprezentancama, ki sta v zadnjem ciklu občutno dvignili rezultatsko krivuljo, Dansko in Anglijo. Dvoboji z gostitelji velikega tekmovanja - pred štirimi leti so bili to Rusi - pa vedno skrivajo nemalo pasti. Hrvati so pokazali tudi (psihološko) moč, saj so na vseh treh dvobojih do finala igrali vsaj podaljšek, dvakrat pa so napredovali po enajstmetrovkah. Dejansko je bilo drugo mesto na SP 2018 rezultatska krona generacije, iz katere je kar nekaj nogometašev vzelo reprezentančno slovo oziroma nima več nosilnih vlog.

Danes v Katarju

1. krog, ob 11. uri - Hrvaška : Maroko (skupina F); ob 14. uri - Nemčija : Japonska (E); ob 17. uri Španija : Kostarika (E); ob 20. uri - Belgija : Kanada.

Pravzaprav je v vsaki igralni vrsti, vključno z vratarjem, selektor Zlatko Dalić poiskal menjave. Najmanj jih je bilo v zvezni vrsti, kjer orkestru pri 37 letih še naprej dirigira najboljši nogometaš SP 2018 Luka Modrić. Marcelo Brozović, ki je nase močno opozoril prav na mundialu v Rusiji, je prav tako nepogrešljiv v sredini igrišča. . Ivana Rakitića je nadomestil Mateo Kovačić, ki se že vrsto sezon suče po elitnih evropskih klubih. Dodana vrednost je tudi raznovrstni in izkušeni Ivan Perišić.

Novi val

Ne gre pa odmisliti novega vala, ki ga na sredini v prvi vrsti pooseblja Lovro Majer. Njegove veščine smo lahko spoznali tudi na zadnjem evropskem prvenstvu do 21 let v Kopru. Takrat je bil še član zagrebškega Dinama, v poldrugi sezoni pa je že pustil močan pečat v francoski Ligue 1 kot igralec Rennesa. Še bolj zaželen je branilec Joško Gvardiol, zdi se, da je vprašanje le, koliko bo prej ali slej zanj iztržil Leipzig. Če bo Dalić zaupal tudi Josipu Šutalu, bo imela Hrvaška v Katarju nemara najmlajšo navezo centralnih branilcev, ki skupaj štejeta 42 let. V rezervi pa sta še vedno prekaljena Dejan Lovren in Domagoj Vida. V vratih se je po slovesu Danijela Subašića, uveljavil Dominik Livaković. Ivo Grbić naj bi bil tako kot Janu Oblaku pri madridskem Atleticu tudi v reprezentanci prva rezerva. Glavno vprašanje je seveda, kdo bo nadomestil Maria Mandžukića, ki je v Rusiji zlepa ali zgrda sam držal hrvaški napad. Takšnega profila in kalibra v konici Dalić nima. Izbor je vsekakor dober, a ni vrhunski, zato bodo Hrvati še bolj stavili na može, ki bodo napadali iz drugega plana, kot so Perišić, Nikola Vlašić, Mario Pašalić in Mislav Oršić.

Maroko je lahko zelo neugoden, še bolj bi bil, če bi selektor ostal Vahid Halilhodžić, ki Hrvate pozna do potankosti. Morda pa bo ob Achrafu Hakimiju (Paris Saint-Germain) selektorja Walida Regraguija osrečila vrnitev reprezentančnih izgnancev, bočnega branilca Noussairja Mazraouia (Bayern) in napadalno usmerjenega Hakima Ziyecha (Chelsea).


Najbolj brano