Vrhunski nabor dosežkov

Le še 48 ur nas loči od dokončnega preseganja meje in prvega zidaka v ustvarjanju enotnega primorskega športnega prostora. Prva skupna priznanja primorskim športnikom, ki delujejo v Italiji in Sloveniji, bomo v okviru jubilejne prireditve Naš športnik podelili jutri zvečer v sežanskem Kosovelovem domu.

Anže Petrič Foto: Aleš Sorta
Anže Petrič Foto: Aleš Sorta

KOPER > Komisija novinarjev primorskih medijev je med obilico imen in rezultatov izbrala šest imen v vsaki kategoriji. Vsak od nominirancev bo dobil priznanje, nagrajeni pa bodo najboljši trije po izboru primorskih športnih novinarjev. Med nominiranci so tri tekmovalke, ki se lahko v Sloveniji v svoji panogi ponašajo z nazivom najboljši - kajakašica, kolesarka in atletinja.

Športnice

Sofia Carciotti

Tržaška skakalka v vodo je zdaj že med najboljšimi tekmovalkami v sosednji Italiji. Največji uspeh je letos dosegla v Rimu, ko je na državnem prvenstvu po kategorijah z osebnim rekordom v zbranih točkah osvojila naslov med članicami v skokih s stolpa.

Tina Mrak - Veronika Macarol

Posadka portoroškega Pirata v razredu 470 je z naskokom najboljša slovenska ženska jadralska posadka. Portorožanki sta leto 2013 končali na osmem mestu svetovne jakostne lestvice, bili sta sedmi na svetovnem prvenstvu v francoskem La Rochellu.

Špela Ponomarenko Janić

Kajakašica na mirnih vodah je v iztekajočem se letu doživljala enega od vrhuncev svoje bogate športne poti. V rokah ima dvojno zmago s sredozemskih iger v Mersinu, kjer je bila najboljša tako v sprintu kot na 500 metrski razdalji ter bronasto kolajno na članskem svetovnem prvenstvu v nemškem Duisburgu.

Snežana Rodić

Koprska atletinja je v troskoku poskrbela za nov osebni rekord, njenih 14 metrov in 58 centimetrov so letos presegle le štiri atletinje na svetu. Dobro formo je potrdila tudi z devetim mestom na svetovnem prvenstvu, s sredozemskih iger pa se je vrnila s srebrnim odličjem.

Tea Ugrin

Tržaška gimnastičarka je že pri 15. letih članica italijanske mladinske reprezentance, s katero je na evropskem prvenstvu v Bruslju osvojila srebrno kolajno. Letos jo je spoznala tudi italijanska javnost, saj je maja v Anconi osvojila naslov državne članske prvakinje v mnogoboju, kar je bilo prvovrstno presenečenje.

Tanja Žakelj

Po odlični olimpijski sezoni je tudi letos povsem v ospredju. Gorska kolesarka z Ledin nad Idrijo je osvojila naslov evropske prvakinje v olimpijskemu krosu, v svetovnem pokalu je zabeležila krstno zmago za Slovenijo in dvakrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Športniki

Valter Birsa

Šempetrc je po reprezentančnih uspehih in dobrih igrah stopil še korak dlje. Poleti je okrepil vrste nekdanjega svetovnega klubskega prvaka Milana. Visoka raven forme mu je zagotovila enakovreden položaj v začetni postavi Milana, v katerem si je kmalu priboril pomembno vlogo in nekatere ključne poteze na tekmah.

Jaka Hvala

Smučarskemu skakalcu s Ponikev na Tolminskem je v minuli sezoni svet hitreje vrtel - z uvrstitvijo na novoletno skakalno turnejo, februarja pa s prvo zmago v svetovnem pokalu v nemškem Klingenthalu. Če k tej dodamo še tri na ekipnih tekmah skakalcev jih skupno šteje že štiri.

Nebojša Joksimović

Koprčan je bil del slovenske izbrane vrste v treh nepozabnih tednih evropskega prvenstvu v košarki, ki je Sloveniji prineslo peto mesto. Koprčan je blestel predvsem v obrambi in tako povzročal preglavice najboljšim evropskim igralcem. Z Igokeo je osvojil prvenstveno in pokalno lovoriko Bosne in Hercegovine

Loris Manià

Že deveto leto v vlogi prostega igralca redno igra v A italijanski odbojkarski ligi, med letoma 2007 in 2010 pa je 56. oblekel tudi majico italijanske državne reprezentance. Že peto sezono kot član začetne postave brani barve kluba Pallavolo Modena, enega najuglednejših odbojkarskih klubov v Italiji. Zaradi priljubljenosti v športni javnosti je zdaj tudi kapetan moštva.

Anže Petrič

Edini primorski balinarski reprezentant iz Gradišča pri Vipavi je znova potrdil, da sodi med mojstre balinarskega športa, saj je v navezi z Alešem Borčnikom na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto odličje v štafetnem zbijanju. Je eden ključnih igralcev slovenskega prvaka Hrasta iz Kobjeglave.

Vasilij Žbogar

Poolimpijska sezona je bila za najboljšega jadralca več kot uspešna, saj se je utrdil med vodilnimi jadralci razreda finn. Vrhunec sezone je dosegel na letošnjem evropskem prvenstvu, kjer je po dveh osvojenih olimpijskih kolajnah v razredu laser postal evropski prvak v finnu.

Ekipe

KMN Bronx

Klub s Škofij je med najvidnejšimi prvoligaškimi klubi, marca letos pa je z osvojitvijo slovenske pokalne lovorike doživel enega svojih vrhuncev. Naslov letošnjih pokalnih prvakov je za Bronx nadgradnja številnih odmevnih uvrstitev v državnem prvenstvu - lani je v četrtfinalu izpadel proti moštvu Oplasta.

Balinarji BK Hrast

Fantje iz Kobjeglave so si z naslovom državnega prvaka priborili najlepše darilo ob 40-letnici kluba. Moštvo Hrasta je po poletnem premoru novo sezono nadaljevalo v enaki udarni postavi kot spomladi in trenutno vodi v slovenski balinarski superligi.

FC Luka Koper

S četrtim mestom v minuli tekmovalni sezoni je bil najboljši primorski nogometni prvoligaš, a to ni bilo dovolj za uvrstitev v evropske pokale. Zaradi nejasne finančne slike je poleti celo kazalo na zaton kluba, toda razmere so se z dogovorom z največjim upnikom sčasoma uredile. Zimski premor preživljajo na drugem mestu v prvi ligi, spomladi pa se bodo spopadli za mesto v nogometni Evropi.

OK Luka Koper

Koprske odbojkarice so v minuli prvenstveni sezoni kljub precejšnji pomladitvi - izgubile so pet izmed šestih igralk prve postave - s tretjim mestom v prvi ligi presegle vsa pričakovanja. Priborile so si tudi igranje v evropskem pokalu challenge, a so nastop zaradi pomanjkanja denarja odpovedale.

Izola Istrabenz plini

Izolani imajo bogato rokometno tradicijo, po znanih težavah tekmecev iz Kopra in Hrpelj pa so trenutno prvo rokometno središče na Primorskem. V minuli prvenstveni sezoni je Izola osvojila deveto mesto. Dolgo so se izbranci trenerja Boruta Hrena spogledovali tudi s končnico za prvaka, v enakem položaju so (bili) tudi v letošnjem državnem prvenstvu.

Sloga Tabor

Openski odbojkarji so v minuli sezoni uspešno nastopali v italijanski B2 ligi in prvenstvo končali na odličnem 6. mestu. To je za društvo, ki tekmuje na povsem amaterskih osnovah zares odmeven uspeh: moštvo je s 14 zmagami zbralo kar 45 točk, kar velja za najboljši odbojkarski izid med Slovenci v Italiji v zadnjih sedmih letih.

ROK MAVER


Najbolj brano