Prvič smo uspešno ustvarili enotni primorski športni prostor

Uspešno, zabavno in obenem svečano. Tako bi lahko strnili opis 30. prireditve Naš športnik v sežanskem kulturnem hramu, Kosovelovemu domu. Prireditev je v soboto tudi postavila nov mejnik.

Prireditev sta si ogledala tudi predsednik ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji SSO Drago Štoka (levo) in Jurij Kufersin, ki je zamejske športnike vodil kar 22 let Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Prireditev sta si ogledala tudi predsednik ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji SSO Drago Štoka (levo) in Jurij Kufersin, ki je zamejske športnike vodil kar 22 let Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SEŽANA > Odzivi po prireditvi, na kateri so primorske medijske hiše podelile priznanja najboljšim, so bili pohvalni, prireditev pa je uspela tudi ob sodelovanju občinstva v dvorani ter športnikov in športnic na odru, ki so bili deležni ne povsem vsakdanje naloge ...

Velika dvorana Kulturnega centra Srečka Kosovela je bila zagotovo pravi kraj za pomembno obletnico in mejnik v zgodovini prireditve, ki neprekinjeno poteka od leta 1978, z vmesnimi daljšimi prekinitvami pa že od konca petdesetih let. Skupaj smo tako od leta 1959 opravili 38 izborov. Prvi mejnik predstavlja 30-letnica neprekinjenega nagrajevanja najboljših, drugega pa postavitev enotnih kriterijev in ene same nagrade, brez delitve na matico in zamejstvo. Novost je tudi, da izbor ovrednoti vseh šest nominirancev in ne le najboljše tri. Tako so bili leto prvič na odru prav vsi nominirani športniki in športnice, ki so prejeli vsaj simbolično priznanje. Med novostmi so bili tudi podeljevalci. Športnikom so priznanja izročili njihovi (bivši) kolegi. Jubilej so obeležili tudi ugledni gosti, med njimi ministrica za Slovence po svetu Tina Komel.

Scenarij, ki sta ga spletla voditelja Jari Jarc, ki je z igranjem harmonike prvouvrščene športnike in občinstvo uspešno povabil k petju nekaterih ponarodelih pesmi ter uglajena Anita Urbančič, je prepletal podeljevanje nagrad v treh kategorijah s pevskimi točkami. Te sta izvedla Kingstonov Dare Kaurič in hrvaška pevka iz Opatije Martina Majerle, ki je s soplesalkami poglede pritegnila predvsem v zadnji glasbeni točki. In ko smo že pri petju: lahko smo presenečeno spoznali pevske talente najboljših, najprej nogometaša Domna Črnigoja, ki je prebil led z Naša mati kuha kafe, nato izvrstnim petjem Mi se imamo radiTanje Žakelj in s suvereno odpetim Moj očka ima konjička dvaVasilija Žbogarja. In - kajpak - občinstva v dvorani, ki je vse nagrajevalo z dolgimi aplavzi.

Presenečeni balinarji

Vrstni red v izboru objavljamo posebej, začelo pa se je z ekipami, kjer so bili še najbolj prijetno presenečeni v balinarskem taboru Hrasta, ki je novinec med nagrajenci. “Nismo pričakovali, da bomo tako visoko in smo to takoj sporočili v Kobjeglavo, kjer imamo koncert, zato sva na podelitev prišla le dva. Nedvomno je to lepo darilo ob koncu uspešnega leta in spodbuda,” je bil vidno zadovoljen vodja ekipe Valter Švara. Enako tudi njihov najboljši igralec Anže Petrič, ki je bi nominiran med posamezniki. Željko Stanič iz MNK Bronx ni natanko vedel, koliko pokalov imajo v njihovem zbirališču v lokalu ob škofijski dvorani: “Zagotovo jih je več kot sto in ko se slavijo zmage je logično, da kdaj kakšnega uporabimo za nazdravljanje.”

Ambrož Peterlin, kapetan odbojkarjev Sloge ter kapetanka koprskih odbojkaric Marina Barič pa sta si v novem letu zaželela boljših rezultatov svojih ekip, podobno kot predsednik izolskih rokometašev Dejan Kočevar. Za najboljšo ekipo FC Luko Koper je priznanje prevzel mladi nogometaš Domen Črnigoj, ki se počasi tudi že spogleduje s tujino. “Za nami je uspešno leto, naredili bomo vse, da bo tako tudi prihodnje. Za zdaj kaže, da bom še v koprskem dresu, čeprav se lahko vse skupaj hitro spremeni.”

Med dekleti bi si priznanje za najbolj iskreno izjavo zaslužila skakalka v vodo Sofia Carciotti, ki je na vprašanje, če se kaj boji višine, odgovorila: “Moram priznati, da se bojim in vsakič, ko stopim na vrh stolpa me malce stisne pri srcu.” Gimnastičarka Tea Ugrin je na vprašanje, kateri profesor ji je bil najbolj pri srcu, dejala: “Profesor Peterlin, on je pravi model.” Seveda je s tem mislila, da je Ivan Peterlin, ki je v dvorani sedel v vlogi predsednika Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, vzornik med profesorji. Ampak dvorana se je izjavi vseeno prisrčno nasmejala. Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol imata radi Miami, kamor bosta na priprave odpotovali po novem letu, pa tudi Rio de Janeiro, prizorišče prihodnje olimpijade, jima je zelo všeč. Špela Ponomarenko Janić se ni najedla številnih tort na klubskih sprejemih. “Moj trener zgledno skrbi, da ne pridobivam kilogramov in da sem v formi. Sicer pa pričakujem, da bom svoje dosežke le še stopnjevala.” Njen trener je seveda njen soprog - Stjepan Janić. Snežana Rodić je bila vesela, da je našla izhod iz krize: “Malo sem že razmišljala o upokojitvi, a se je vse obrnilo v pravo smer, ko sem razrešila nekatere težave, ki so se mi nakopičile.” Zmagovalka Tanja Žakelj pa je dejala: “Veliko mi pomeni, da ste me izbrali za najboljšo športnico. Konkurenca je bila izjemno močna. Priznanje pa sem pričakovala, saj sem bila na državni ravni v slovenskem izboru druga, takoj za Tino Maze.”

Žbogar se bolj poti, ko ...

V moškem izboru sta na nagrajevanje prišla le Anže Petrič in Vasilij Žbogar. Za odbojkarja Lorisa Maniò ga je prevzel njegov prvi trener Zoran Jerončič, ki je seveda zelo ponosen, tako kot eden prvih trenerjev košarkarja Nebojše Joksimovića (ravno tedaj je bil na tekmi z Olimpijo) Walter Vatovec, ki je dejal: “Joksa je bil odličen atlet in z veliko težavo sem ga zvabil v košarko. Še vedno je enak. Je odličen človek in prava dobričina.”

Za Valterja Birso, ki je moral v nedeljo zgodaj zjutraj na pot v Milano, je priznanje prevzel generalni sekretar njegove nogometne šole Luka Simovič: “V šoli je nekaj talentov, ne vem pa, če bodo enaki Birsi. Vsak ima po svoje drugačno osebnost in talent.” Za smučarja skakalca Jako Hvalo, ki je na novoletni turneji, je priznanje prevzel oče Gabrijel, Jaka pa se je v posebnem prispevku zahvalil za priznanje. Vasilij Žbogar je po podelitvi dejal, da ni pričakoval zmage. Dvorano pa je nasmejal, ko je na vprašanje voditeljev o očetovstvu odgovoril: “Ko vzamem sinčka v naročje in se smeji, je vse v redu, ko pa začne jokati, se v treh sekundah bolj spotim kot na treningu.”

ROK MAVER

Fotografije: Tomaž Primožič/FPA


Najbolj brano