Odslej z lastno telovadnico

Smučarski klub Gorica je ob 65 letnici delovanja pravkar postal bogatejši za prenovljene in razširjene klubske prostore v industrijski coni na območju nekdanjega Finala v Kromberku. Dvesto petdesetim članom so na voljo klubski prostor, servis in telovadnica.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Prenovo in razširitev klubskih prostorov, ki so ob pisarniškem in servisno - skladiščnem delu dobili še telovadnico za kondicijske priprave, je omogočil glavni pokrovitelj kluba, podjetje Spintec, otvoritve pa se je udeležila tudi domača olimpijka in aktualna članska reprezentantka Ana Bucik. V klubu so dogodek izkoristili za srečanje generacij in za projekcijo dokumentarnega filma z klubski zgodovini.

Predsednik kluba Goran Miškulin je na otvoritveni slovesnosti ob 65-letnici kluba spomnil na bogato klubsko zgodovino: “Kluba, kot ga danes poznamo, ne bi bilo brez velikanskega truda in prostovoljnega dela številnih generacij staršev tekmovalcev, trenerjev, učiteljev smučanja in klubskih delavcev. Naš prvi odlični tekmovalec, Janko Slokar, se je že leta 1965 prebil v državno reprezentanco. Kasneje smo rezultatska vrhunca doživeli s srebrnim olimpijskem odličjem Jureta Franka leta 1984 in s sedmim mestom Ane Bucik v slalomu na svetovnem prvenstvu leta 2017. Večina naših tekmovalcev tudi po karieri ostaja v klubu in pomaga, da lahko kakovostno delamo na snegu - z mlajšimi 80 z najstarejšimi pa tudi do 150 dni na leto.”

SK Gorica danes šteje 250 članov. Tekmovalno ekipo po domovini in tujini z dvema kombijema vozijo trije trenerji in še številni učitelji smučanja. Klub že od leta 1967 prireja smučarski sejem, ki je ob denarju z javnih razpisov, sponzorstev in donatorstev zelo dragocen vir financiranja dejavnosti. V jeseni se v jubilejnem 65 klubskem letu obeta tudi smučarski ples.

Peš na Lokve

V klubu so se na otvoritveni slovesnosti s posebnimi priznanji zahvalili zaslužnim dolgoletnim članom in nekdanjim predsednikom.

Nekateri klubski veterani so pred mikrofonom obujali spomine, katerih skupni imenovalec so bile valilnica nekdanjih smučarskih asov - Lokve nad Novo Gorico.

Danes 88-letni Peter Žigon se spominja: “V šestdesetih letih prejšnjega stoletja smo iz Vrtojbe na Lokve hodili peš s smučmi na ramah. Kasneje smo s prostovoljnim delom postavljali žičnice na Lokvah in na Lazni in vsako leto pred zimo sekali grmovje in podrast na smučiščih. Izredno plodna so bila tam sedemdeseta in osemdeseta leta - s številnimi tekmami in zimskimi šolami v naravi.”

Pisec knjige o smučanju na Trnovsko - banjški planoti, Rajmund Kolenc, je dodal:

“Nekoč so na Lokve pozimi vsakodnevni vadbeni poligon za tekmovalce SK Lokve in SK Gorica- tudi za srebrnega olimpijca Jureta Franka. Žal je obdobhe zadnjih 30 let slabih zim smučanje na Lokvah in Lazni ustavilo. V teh razmerah gre kasnejšim vodsvom SK Gorica vse priznanje, da so kakovostno tekmovalno smučanje ohranili, kljub izgubi domačega smučišča in oddaljenosti ostalih.”

Nekdanji predsednik Rajko Slokar je spomnil na eno od razvojnih smučarskih zamisli: “Izziv za nove generacije ostaja razmislek o obnovi smučanja na širšem območju Lokvi z ureditvijo prog na severnem pobočju bližnjega vrha Ojstrica, kjer se sneg zadržuje tudi v sedanjih toplejših zimah. Žal v našem času te zamisli nismo uspeli pripeljati do izvedbe.”

Tekmovalni uspehi

Smučarski klub Gorica je letošnjo tekmovalno sezono dobro izpeljal z vsemi mlajšimi selekcijami. Klub je ekipno zmagal v Notranjsko primorskem pokalu, ki poteka v okviru tekmovalnega sistema Smučarske zveze Slovenije. Izstopala je zmagovalka kategorije do 12 let Metka Pirih. Drugo mesto sta v skupnem seštevku sezone osvojila Nejc Mrakič, Julija Kobal (oba u-10) in Nika Špacapan (U-16). Bron so si priborili

Kevin Fontanini (U- 10), Taras Kruh Hvala (U-12), Brina Pavlica Zorn (U-14) in Žan Uršič v kategoriji (U-21).

Novogoričani so ekipno zmagali tudi v mlajših selekcijah čezmejnega primorskega pokala slovenskih klubov, ki se v glavnem odvija na smučiščih italijanske Furlanije - julijske krajine. Odličja so skupni seštevek sezone po kategorijah osvojili naslednji Novogoričani, zlata - Metka Pirih, Taras Kruh Hvala; srebrna - Julija Kobal, Manca Pirih, Samo Sulič; bronasta - Ela Vodopivec, Nejc Mrakič.


Najbolj brano