Nov rekord planinske transverzale

Ultratekačica Katja Kegl Vencelj je danes ob 5.31 zaključila s 600 kilometrov dolgo Slovensko planinsko potjo ali transverzalo. Za pot preko vseh pomembnejših slovenskih gora je potrebovala osem dni, 23 ur in 26 minut in s tem za več kot tri dni popravila prejšnji ženski rekord, ki ga je sredi meseca postavila Anja Klančnik.

Katja Kegl Vencelj  Foto: Sta
Katja Kegl Vencelj  Foto: Sta

DEBELI RTIČ > Katja Kegl Vencelj, ki se sicer lahko pohvali z odličnimi rezultati na ultra gorsko tekaških preizkušnjah - leta 2015 je zmagala na več kot 100 kilometrov dolgem Ultra pušeljc trailu v Podbrdu, letos pa je bila druga najhitrejša ženska na tekmi 100 milj Istre na sosednjem Hrvaškem - je pot iz Maribora začela 18. avgusta ob 6.05 zjutraj, a se je nanj pa pripravljala že precej dlje.

“Moja želja je bila že štiri leta nazaj in tudi letos okrog deset dni. To se mi je zdelo pač realno, ampak na tako dolgi in zahtevni poti ne moreš planirati. Lahko pride marsikaj, si v veliki meri odvisen od vremena in razmer. To je vseeno 600 kilometrov in toliko 'višincev', da ni zagotovila, da bo šlo. In štiri leta nazaj mi ni uspelo, sem imela težave z mišicami. Zdaj sem pa v teh letih nabrala več izkušenj, pa je šlo kar zelo 'fajn',” je Vencljeva nekaj minut po prihodu v cilju in objemu najdražjih strnila misli za prisotne medije.

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju. Tekač oziroma pohodnik mora na njej zbrati 80 žigov z vrhov in planinskih koč. Večina planincev dnevnik z žigi dopolnjuje več let, pohodnik pa naj bi jo v enem zamahu zmogel v slabem mesecu dni.

Na poti je čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe in primorske vršace premagala kar 45.000 višinskih metrov vzponov. Zadnjih 48 ur se je soočala tudi s slabim vremenom, žulji itd. Najtežje ji je bilo, kot je priznala, prav zadnje dni: “Prej je bilo lepo vreme, super vse, zadnja dva dni je pa bilo zelo deževno in potem mi je tudi padla malo motivacija, ampak smo skupaj nekako 'zborbali'. Zelo veliko mojih prijateljev je prišlo zraven in imeli smo se super.”

Sama je sicer težko ocenila, koliko se je na zadnji podvig pripravljala. “Treniram vedno, zadnje čase še več ... v bistvu pa je po mojem veliko v glavi in motivaciji,” je dodala.

Kegl Vencljeva je v celoti ponovila pot, ki ji je po zadnji različici dnevnika Slovenske planinske poti sledila Klančnikova in se po novem zaključi na Debelem rtiču. Upoštevajoč prvotni cilj poti v Ankaranu pa je bila prav tako rekordna, do tam pa je potrebovala točno 30 minut manj.

Aboslutni rekord poti ima v lasti Marjan Zupančič, ki je za celotno pot leta 2015 potreboval sedem dni, osem ur in deset minut.


Najbolj brano