Nina Kostanjšek neposredno v polfinale domačega EP

Nina Kostanjšek je polfinalistka domačega evropskega prvenstva v veslanju na Bledu. V današnjem predtekmovanju je v svoji skupini zasedla tretje mesto in se neposredno prebila med 12 najboljših skifistk v Evropi ter si priveslala dan počitka.

Nina Kostanjšek Foto: Slovenska veslaska zveza
Nina Kostanjšek Foto: Slovenska veslaska zveza

BLED > Razred zase v predtekmovalni skupini je bila aktualna evropska in svetovna prvakinja, Nizozemka Karoijen Florijn. Izolska veslačica Nina Kostanjšek se je v boju za čim boljše izhodišče v polfinalu spopadla z Danko Foie Udby Erichsen. V drugem delu je bila močnejša tekmica s severa Evrope. Madžarka Kitti Bertus je iz boja za neposredno napredovanje odpadla že po oznaki za polovico proge na 1000 metrih.

"Cilj je bil, da se uvrstim v polfinale in tekmo sem skušala odpeljati tako, da ostanem na mestih, ki vodijo tja. Pomembno je, da sem si priborila prost dan, da lahko naberem potrebne moči za soboto," je po tekmi povedala slovenska reprezentantka. Priznala je tudi, da je bilo na domači tekmi tudi kar precej treme: "A ko si enkrat na startu, razmišljaš le še o tekmi."

Rajko Hrvat mora v repasaž

Glavni slovenski favorit za visoka mesta na domačem evropskem prvenstvu Rajko Hrvat je v predtekmovanju lahkih skifov zasedel drugo mesto in bo moral v petek ob 10. uri v repasaž za finale.

Hrvat, lani bronast na SP na Češkem in zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala v Zagrebu, je od starta krenil na prvo mesto, za nepremagljivega pa se je izkazal Niels Torre, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojil zlato z italijanskim dvojnim četvercem. Vse do 500 metrov pred ciljem je Izolan ostro napadal prvo mesto, ki je edino neposredno vodilo v finale, v končnici pa popustil.

"Jutri imam popravni izpit. Nič posebnega. Skušal sem biti v stiku z Italijanom. Ni šlo in na zadnjih 500 metrih sem popustil. Upam, da se vidiva v nedeljo v finalu, da vrnem udarec," je bil po tekmi kratek 37-letni Hrvat, ki dodaja: "Zdaj ni nobenega alarma. Vem, da se bom jutri uvrstil v finale. Ne bojim se ničesar."

Jaka Čas in Nik Krebs varčevala z močmi

Prva sta nastopila Mariborčana Jaka Čas in Nik Krebs, ki ju prav tako čaka dodatna tekma za polfinale. V svoji predtekmovalni skupini dvojcev brez krmarja sta varčevala z močmi in tekmo končala na zadnjem mestu ter se uvrstila v petkov (10.40) repasaž. Popustila sta že pred polovico proge.

Slovenca sta se s svetovnima prvakoma Romunoma in Srboma, ki sta bila na lanskem SP na češkem četrta, pogumno spopadla in bila v prvi četrtini enakovredna. Nadaljevanje pa je pokazalo, da so tekmeci močnejši, v polfinale sta vodili le prvi dve mesti, zato sta veslača Dravskih elektrarn v skladu z dogovorom znižala število zavesljajev.

"Taktika je bila, da do 750, 1000 metrov vidiva, kako gre, nato pa privarčujeva nekaj moči za petek. In na koncu če nisi v pravi poziciji, niti ni potrebe po močnem finišu," je po tekmi povedal Krebs. Šele na petkovem nastopu bodo vsi razkrili svoje karte.

Filip Matej Pfeifer peti s svoji skupini

Ljubljančan Filip Matej Pfeifer pa je bil v svoji skupini skifov peti. Jasno je bilo, da je prvo mesto, ki je edino neposredno vodilo med dvanajsterico, oddano olimpijskemu prvaku Grku Stefanosu Ntuskosu, kar je tekmovalec s Peloponeza potrdil tudi v čolnu.

Ostali so na Bledu opravili le generalko, glavna tekma bo na sporedu v petek ob 13.15, ko bodo lovili po dve prosti mesti, ki vodita v polfinale.

"Tekma je bila ogrevalna, a nisem zadovoljen. Treba bo pogledati statistiko in kaj sem delal. Nato se bom skoncentriral na drugo tekmo, ki je še bolj pomembna. Razlika do drugih veslačev je bila prevelika," z lastno predstavo ni bil zadovoljen Pfeifer, ki je razlog za nekaj slabšo predstavo iskal tudi v dejstvu, da je bil zadnji mesec dni zaradi bolezni brez tekme.


Najbolj brano