Najprej je gasil, potem postal prvak

Aktualni članski državni prvak v odbojki na mivki, Logatčan Klemen Šen, je imel le dva dni pred zmagovitim finalom na državnega prvenstva (DP) v Kranju v Opatjem selu na Krasu bistveno napornejšo tekmo. V gasilski uniformi se je z ognjem boril 15 ur.

Klemen Šen (levo) je z Nejcem Zemljakom (desno) dva dni po boju 
z ognjem na Krasu postal državni prvak na mivki. Foto: Matevž Ambrožič
Klemen Šen (levo) je z Nejcem Zemljakom (desno) dva dni po boju z ognjem na Krasu postal državni prvak na mivki. Foto: Matevž Ambrožič

LOGATEC, OPATJE SELO > 20-letni in 192 cm visoki sprejemalec državnega odbojkarskega prvaka, ACH Volleyja, Klemen Šen, ki se je odbojke naučil v rodnem Logatcu, v vrste naših prvakov pa je prišel iz Brezovice, je od četrtka do sobote v minulem tednu doživel marsikaj, za kar je mislil, da ne bo nikoli. Sodeloval je pri gašenju največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije, z napadom iz ozadja pa je nepričakovano, ob podpori izkušenega nekdanjega prvaka Nejca Zemljaka, postal še državni prvak v odbojki na mivki.

Ko smo ga včeraj poklicali, še ni mogel verjeti, kaj vse se mu je v teh nekaj dneh zgodilo: “Z gasilstvom sicer pri nas res živi vsa družina, saj je oče poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec, vendar tam nimam nekih posebnih zadolžitev. Sem pač običajen gasilec. Tudi od sezone v odbojki na mivki nisem pričakoval nič posebnega, ker je ta dejavnost pri meni le dopolnilo dvoranski odbojki, v kateri bom letos z ACH Volleyjem igral tudi v ligi prvakov. V nasprotju s pričakovanjem mirnega poletnega tedna so se potem izredni dogodki kar vrstili. Najprej sem v pripravah na državno prvenstvo zaradi poškodbe ostal brez običajnega soigralca - tako kot Nejc Zemljak. Dogovorila sva se, da poskusiva skupaj. V sredo sva prvič trenirala. Upala sva, da bova še v četrtek, a sem dobil poziv, da se javim v gasilskem domu.”

Klemen Šen se te dni ob svojem zlatem in sestrinem srebrnem odličju na DP veseli, da je kolegom uspelo požar na Krasu ustaviti. Če pa bo znova dobil gasilski poziv, ne bo okleval. Pomoč ljudem je na prvem mestu

V sredo zvečer je Klemen izvedel, da bo del društvene četverice, ki bo s polno opremljenim vozilom že ponoči šla v kolono notranjske gasilske zveze kot pomoč kolegom, ki so se borili z ognjem na Krasu. Svoj gasilski delovni dan je opisal takole: “Z delom smo začeli ob petih zjutraj in se pomikali po požarni obrambni črti med Opatjim selom in Kostanjevico. Moram reči, da mi je prišla odlična telesna pripravljenost in navajenost na vročino pri odbojki na mivki kar prav. Vse do 21. ure, ko se je končala naša izmena, sem se s kolegi premikal, kamor je bilo potrebno - s sedmimi kilogrami svoje zaščitne osebne opreme in s kompletom cevi, skupaj z vodo, ki je ostajala v njih, težkih približno 300 kg. Nisem še doživel nekaj tako grozljivega. Ognja sem navajen, Kras pa tudi poznam iz naše gasilske akcije izpred treh let, strašljive so bile predvsem številne eksplozije nabojev in granat iz prve svetovne vojne. Pri eni smo imeli srečo, saj je nekaj razneslo v naši neposredni bližini. Ko to vidiš od blizu, ti postane zelo hudo. Lahko pa rečem, da mi je bilo v veliko zadovoljstvo pomagati ob pogledu na hvaležne in gostoljubne domačine. Misel na izpuščen trening in rezultat na državnem prvenstvu, ki je bilo še pred mano, je ostala povsem v ozadju.”

Sledili so še pospravljanje, večerja, nočna vožnja v Logatec, kratek počitek, nato pa že jutranja pot z avtomobilom v Kranj na ogrevalni trening pred prvo tekmo državnega prvenstva v odbojki na mivki, ki sta jo z Nejcem Zemljakom imela že ob desetih dopoldne.

“Prav prva tekma je bila najtežja. Močno me je lomila neprespanost in utrujenost. Še sam ne vem, kako sem petkov tekmovalni program prebrodil, a se je trud izplačal. Dodatno spodbudo sem dobil, ko se je še sestra Asja, sicer te dni tudi aktivna v prostorih gasilskega društva, s partnerko Nino Lovšin z zmagami prebijala naprej. Tako sva kljub težkemu tednu na koncu oba igrala v finalu. Ne vem, če sta že kdaj dva iz iste družine v ženski in moški konkurenci hkrati prišla v finale državnega prvenstva v odbojki na mivki.”

Klemen se te dni ob svojem zlatem in sestrinem srebrnem odličju na DP veseli, da je kolegom uspelo požar na Krasu ustaviti, saj se bodo zanj kmalu začele klubske priprave z ACH Volleyjem. Če pa bo znova dobil gasilski poziv, ne bo okleval. Pomoč ljudem je na prvem mestu.


Najbolj brano