Na Soči z močnim olimpijskim pridihom

Po ogrevalni tekmi v tacenskem kanalu se prava kajakaška sezona na divjih vodah pri nas začenja ta konec tedna s tradicionalnim mednarodnim slalomom za točke ICF Rankinga v Solkanu.

Alja Kozorog je v Tacnu dobila prvo tekmo sezone, kar je dobra 
napoved tudi za mednarodni slalom v Solkanu.  Foto: Nina Jelenc/KZS
Alja Kozorog je v Tacnu dobila prvo tekmo sezone, kar je dobra napoved tudi za mednarodni slalom v Solkanu.  Foto: Nina Jelenc/KZS

SOLKAN > Na soških brzicah je bilo včeraj že zaznati živahen kajakaški utrip. Spomladanske temperature in sončni žarki so pospremili uvodne treninge ob kajakaškem centru v Solkanu. Prireditelji iz KK Soške elektrarne so sicer pozorni na vremensko napoved, ki obeta deževno noč v s petka na soboto, ko se bo odprl tekmovalni spored. Če količina padavin le ne bo prevelika, se bo prvi dan dogajanje začelo ob 8.45 in končalo ob 15.55. Nedeljski spored bodo izpeljali med 9.30 in 15. uro. Slavnostna razglasitev najboljših sledi 15 minut kasneje. Med njimi bodo predvidoma tudi slovenski aduti, ki pa bodo imeli kar močno konkurenco.

Resda v tem terminu Seu d'Urgell gosti mednarodno tekmo istega ranga, na kateri tekmuje tudi potencialni reprezentant Soških elektrarn Niko Testen, a v Solkanu ne bo manjkalo imen, ki so posegala po medaljah na največjih tekmovanjih. V prvi vrsti gre omeniti olimpijsko prvakinjo iz Tokia med kajakašicami Ricardo Funk, ki je sicer dokaj redna gostja otvoritvenih tekem v Solkanu. Njen rojak Hannes Aigner je med kajakaši krojil olimpijski vrh na preteklih treh izvedbah iger. V Londonu in Tokiu je bil bronast, v Riu pa četrti.

17

držav bo zastopanih na mednarodnem slalomu v Solkanu

Nasploh je nemška izbrana vrsta tako kot italijanska v Solkan prišla z najmočnejšo zasedbo. Hrvati in Srbi bodo imeli na Soči izbirne tekme. Skupno je prijavljenih več kot 260 tekmovalcev iz 17 držav. Tudi slovensko zastopstvo je domala popolno. Za večino bo mednarodni slalom v Solkanu pravi test opravljenega v zimskem obdobju in pred štirimi izbirnimi tekmami za sestavo reprezentance, ki bodo čez mesec dni. Prvi dve bosta 22. in 23. aprila v Tacnu, preostali pa teden dni kasneje v Krakovu.

Na podlagi lanskih dosežkov ima med kajakaši svoje mesto v izbrani vrsti že rezervirano Peter Kauzer, med kanuisti pa Benjamin Savšek in Luka Božič, ki po malem že pogledujeta proti septembrskemu svetovnemu prvenstvu v Londonu, kjer se bodo delile olimpijske kvote in si bo moč že priveslati dobropis za pariško vozovnico in igre 2024. Tudi Alja Kozorog, ki je med kanuistkami zastopala slovenske barve v Tokiu, bi rada sprejela še en olimpijski izziv. Uvrstitev v reprezentanco v aktualnih razmerjih moči vendarle ne bi smela biti vprašljiva.

Med kanuisti se bo poskušal Savšku in Božiču tako kot predlani v izbrani vrsti pridružiti Nejc Polenčič. Tinetu Kanclerju pa se nemara ponuja še največja priložnost za preboj v izbrano vrsto v ekstremnem slalomu, kjer sta si pri dekletih mesti v reprezentanci praktično že priveslali Ajda Novak in Eva Terčelj.


Najbolj brano