Nedoh je pokoril Evropo, zdaj je pred njim ves svet

Trenutno najboljši slovenski borec mešanih borilnih veščin (MMA), 27-letni Koprčan Jakob Nedoh je petek nastopil v finalu evropskega turnirja PFL v Dublinu in zanesljivo “zaprl oči” Britancu Simeonu Powellu, doslej še neporaženemu v poltežki kategoriji. Čeravno Nedoh na stavnicah ni kotiral ravno visoko, je vsem, ki spremljajo MMA, s petkovo borbo “zaprl usta” in dokazal, da je borec svetovnega formata.

Jakob Nedoh Foto: Facebook/Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: Facebook/Jakob Nedoh

DUBLIN > V finalnem dvoboju je Jakob Nedoh borbo odlično odprl in Simeona Powella suvereno nadziral, vseeno pa mu je bil v zadnjih sekundah Anglež s svojimi dolgimi rokami nevarno blizu. Ko se je dvoboj zapeljal v drugi del runde, je Nedoh hitro z desno roko nokavtiral Powella, nato pa do konca opravil z njim še na parterju. Z zmago na turnirju PFL si je koprska “Gorila”, kot mu pravijo podporniki, prislužila 100.000 evrov nagrade. Jakob Nedoh je v irskem Dublinu slavil v velikem finalu evropskega turnirja ameriške organizacije PFL. 27-letni Primorec je svojega nasprotnika, Britanca Simeona Powella, “pokončal” v vsega rundi in pol in si s tem na stežaj odprl vrata za nove, še večje uspehe. Nedoh je po borbi za spletni portal 24. ur.com povedal, da sicer s svojo predstavo ni povsem zadovoljen, toda pas, ki ga je držal v rokah, je vsakršne dvome o novem šampionu razblinil. “Mislim, da sem se nekoliko poškodoval, toda to je bila moja napaka. V navalu adrenalina sem nasprotnika očitno udaril pod napačnim kotom. Tekmec je bil seveda trdoživ, za takšno lovoriko in ne nazadnje tudi za takšno nagrado se ne bo nihče poceni prodal. Pričakoval sem vojno, dobil sem vojno, hvaležen sem za to. Vem, da me bo vse skupaj naredilo samo še boljšega borca.”

Koper zadihal z Nedohom

Kako težka je pot do takšnega uspeha, pa je še pred začetkom dvoboja v Cineplexovi dvorani pred 150 gledalci razkril režiser dokumentarnega filma o Nedohu, The Gorilla: Road to Dublin, Alan Bučar Vukšić. Dokumentarec podrobno prikaže pot do uspeha v zadnji Nedohovi borbi v Sloveniji, v Celju, kjer je pokoril Brazilca Ezequiela Silvina. Film lepo prikaže, koliko odrekanja in kakšni napori so potrebni za takšne uspehe. Vidno navdušena množica se je kmalu po filmskem uvodu preselila v lokal na koprskem pomolu, kjer so nestrpno pogledovali na veliko platno in čakali začetek prenosa.

Še pol ure do boja so bili zbrani večinoma prepričani, da bo Nedohu uspel veliki podvig. In res je za zmago potreboval vsega rundo in pol, borba pa se je končala s tehničnim nokavtom. Veselje ob tem je bilo tudi na koprskem pomolu nepopisno. Po doslej največji zmagi v karieri Jakoba Nedoha so zagorele tudi bakle. Posebej zadovoljen je bil Alan Bučar Vukšić. “Šele skozi njegovo zgodbo sem dojel, za kakšne napore gre v tem športu. Na primer, samo v zadnji uri pred uradnim tehtanjem zbiti tri kilograme teže ni niti malo enostavno,” je med drugim povedal režiser 35-minutnega dokumentarca. “Prva runda, Jakob zaključi z borbo in samo veselje, še posebej, ko se vrne”, je bila napoved, ki se je skoraj povsem uresničila.

Novi izzivi vodijo tudi bajnih zaslužkov

V karieri poklicnega borca je 193 centimetrov visoki Koprčan v poltežki kategoriji (do 93,5 kg) doslej nanizal devet dvobojev, osemkrat je suvereno zmagal, izgubil je le prvega pred devetimi leti. Po njem je tri leta preudarno gradil kariero, od leta 2017 pa beleži same zmage. Evropska lovorika in prvi večji osvojeni znesek pa Koprčanu samo odpirata nova vrata. PFL je po jakosti druga organizacija, ki obvladuje svet mešanih borilnih veščin, vodilna je UFC. Z zmago v Dublinu se je Jakob Nedoh z evropske ravni prihodnje leto že uvrstil na svetovni turnir z milijonsko nagrado za končno zmago. S petkovim zmagoslavnim večerom pa je Koprčan, na klubski ravni član TnT Gym iz Črnuč, potrdil, da med Slovenci v razvpiti MMA kletki trenutno nima konkurence.


Najbolj brano